Societat 30/08/2018

Les Kellys obtenen una gran victòria amb el reconeixement de les seves malalties professionals per part de l'Estat

Satisfacció al Govern i als sindicats per la declaració de patologies laborals d'algunes afeccions específiques de les cambreres de pis

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaSindicats i Govern han mostrat la seva satisfacció per la decisió de l'Estat de reconèixer les diverses malalties professionals què pateixen les cambreres de pis, com ara la síndrome del túnel carpià o les patologies que es produeixen per moviments repetitius en els treballs de neteja de manera específica. Es tracta d'una de les principals reivindicacions del col·lectiu de treballadores conegut com les Kellys.

La decisió s'ha pres a la reunió de la Mesa de Qualitat de l'Ocupació en el sector de l'Hostaleria celebrada aquest dijous a Madrid.

"Aquest reconeixement de les malalties professionals per a les cambreres de pis dona resposta a una demanda històrica d’aquest col·lectiu de treballadores, que el Govern balear ha anat reivindicant des de principis d’aquesta legislatura, juntament amb els sindicats i les patronals de les Illes", indiquen fonts del Govern autonòmic.

A més, s'establirà un codi propi per a les cambreres de pis en la Classificació Nacional d'Ocupacions, cosa que dotarà d'autonomia pròpia la font estadística i permetrà fer un seguiment més precís de les malalties professionals o accidents laborals del col·lectiu.

Un comunicat de l'Executiu autonòmic especifica que el document conjunt elaborat pels governs de tots dos arxipèlags per modificar el quadre de malalties professionals de les cambreres de pis ha estat l'origen de la proposta que l'Estat ha portat avui a la Mesa de Qualitat de l'Ocupació en el sector de l'Hostaleria.

CCOO també ha valorat "molt positivament el desenvolupament de la reunió, certificant acords que s'havien quedat en l'aire per motius aliens al funcionament de la Taula, i que significaran progressivament una millora en la qualitat de l'ocupació i la salut de les persones que treballen en el sector d'hostaleria. No obstant això, queda treball per fer, però amb la voluntat de les parts creiem que és possible avançar en la bona adreça",

stats