Societat 17/02/2021

Acaba el judici del 17-A i els tres acusats parlen per darrer cop

El supervivent d’Alcanar es desmarca del Daeix i Driss Oukabir manté que desconeixia el pla

2 min
Mohamed Houli, Driss Oukabir i Saïd ben Iazza ahir al judici pels atemptats del 17-A.

BarcelonaDesprés de tres mesos, amb diverses pauses pel mig, el judici del 17-A ha acabat i ha quedat vist per a sentència. Abans, els tres acusats han utilitzat el seu últim torn de paraula per expressar-se. El supervivent d’Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, s’ha desmarcat del Daeix, l’acrònim àrab de l’Estat Islàmic: “No en comparteixo les idees”. “Si fos extremista islamista com ells, mai hauria declarat ni me n’hauria penedit”, ha afegit. L’altre acusat principal, Driss Oukabir, ha mantingut que desconeixia el pla d’atemptar: “Entenia que el meu germà estava en algun embolic de robatoris”, ha argumentat. “Lamento tot el que ha passat”, ha dit, amb la veu entretallada i nerviós, des del cubicle de vidre on els tres han seguit tot el judici.

Oukabir, de fet, ha aprofitat l’últim cop en què podia parlar per, d’entrada, demanar disculpes al president del tribunal, Alfonso Guevara, perquè en diverses sessions l’ha hagut de fer callar quan ell ha alçat la veu per dir que era fals el que declaraven algunes persones. “S’han dit tantes mentides que no he pogut contenir-me”, ha explicat. L’acusat, com també ha manifestat el seu advocat, ha posat en dubte el contingut que van extreure els Mossos del seu mòbil i ha recordat que en els atemptats va “perdre” el seu germà, un dels terroristes abatut a Cambrils: “Tant de bo no hagués passat això. Si ho hagués sabut hauria intentat que no passés”.

"N'estava al marge"

Pel que fa a Houli Chemlal, ha insistit que ell “n'estava al marge”. Tot i que era a Alcanar quan la casa va explotar, ha volgut aclarir que Oukabir mai hi va ser i ha afirmat que no sap fabricar explosius. “Em penedeixo d’haver estat a la casa”, ha dit, i ha tornat a repetir que “tenia por” dels altres membres de la cèl·lula jihadista pel que li podien fer a ell i a la seva família “si no els feia cas”. “Em van amenaçar si no els obeïa. No volia cometre cap acte criminal encara que m’hi obligaven”, ha justificat. Per acabar, ha assegurat que “no sabia el que passaria a Barcelona i Cambrils”.

El tercer acusat, Saïd ben Iazza –que va deixar la documentació i una furgoneta per comprar material d’explosius–, ha dit que no tenia res a afegir, més enllà del que ja havia expressat el seu advocat i que es remetia a les proves. Els últims dos dies els advocats de la defensa han fet els seus informes finals, en què han intentat desvincular els acusats del grup terrorista de Ripoll i del pla d’atemptar.

stats