Societat 13/03/2020

Turisme de sol, platja i coronavirus

Els viatgers que arriben a Mallorca de vacances no es mostren preocupats davant l’amenaça d’haver de quedar-hi tancats

Alba Tarragó
3 min
Turisme de sol, platja  I coronavirus

PalmaLa histèria social sacseja els supermercats, l’OMS declara la pandèmia mundial per coronavirus i el hashtag #QuedatACasa es fa viral a les xarxes socials. Però a Mallorca els pocs turistes que encara arriben mantenen la calma i continuen les seves vacances com si res. “Jo m’apunt a una quarantena voluntària aquí”, assegura Manuel, un dels darrers jubilats procedents de Madrid que varen arribar a l’illa abans que es cancel·lassin els viatges de l’Imserso.

Ell i la seva dona acaben de sortir d’una visita en grup a la Llonja i omplen, a poc a poc, bona part de la plaça. “L’únic que em preocupa és saber què em donaran per dinar”, diu orgullós, confiant que “no hi ha cap problema amb el fet d’estar en contacte amb altres turistes”, atès que “la probabilitat de contagiar-se és molt baixa”. Però la realitat és que el nombre d’infectats a les Balears no atura d’augmentar.

Al parc de la Mar, tot i que ja es veuen més top manta que turistes, abunden les persones que posen amb un pal de selfie a la mà. Un grup de joves andalusos, que formen part d’aquesta estampa, neguen amb rotunditat estar preocupats per l’esclat del virus al mateix temps que es freguen enèrgicament les mans amb desinfectant. “Qued aquí!”, respon un d’ells, feliç.

Després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi decretat l’estat d’alarma, les terrasses al centre històric de Palma continuen, sorprenentment, obertes i amb gent asseguda. Els souvenirs del costat de la Seu també es resisteixen a tancar, i els turistes, a deixar de comprar. Dues al·lotes de Londres escullen a l’entrada d’una botiga quin imant col·locaran a la seva gelera de casa, ignorant totes les persones que també han tocat aquell mateix mostrari. Sarah, una d’elles, argumenta que “podria agafar el coronavirus tant aquí com a Anglaterra” i que això no l’aturarà de “fer coses ni de viatjar”. “No és ideal, però tampoc hi pots fer res”, conclou.

El mateix pensen unes altres dues turistes britàniques, però d’avançada edat, que acaben d’arribar en creuer a Ciutat. “No estam preocupades, estam bé”, diuen amb pressa per arribar a la seva següent aturada, l’Almudaina. Davant el palau, dos joves que visiten la ciutat de la mà d’un palmesà declaren “estar tranquils” i no temen quedar tancats a l’illa en l’hipotètic cas que es limitin els vols. “Tenim un amic amb casa aquí, així que no patim”, diuen.

A pocs metres, Encarna i Julio, un matrimoni de pensionistes de Jaén, descansen a l’ombra mentre contemplen la catedral. “No tenim problema si ens cancel·len la tornada. Quedam aquí, és el millor lloc per quedar-hi tancats”, assenyalen.

Als concorreguts banys àrabs de Palma l’activitat ha davallat quasi un 50%, afirma un treballador, però a finals de setmana el goteig encara no cessa. Tres dones que es dirigeixen cap allà presumeixen d’haver anat en bus pertot arreu sense patir de poder-se contagiar. “Tant de bo ens facin quedar aquí”, espera una, malgrat que no voldria estar en quarantena a l’hotel, sinó que prefereix que li deixin moure’s per l’illa.

Les mascaretes no es fan visibles a cap epicentre turístic, ni tan sols a l’aeroport. Els membres d’una família que acaba d’arribar d’Albacete són els únics del seu vol que han decidit col·locar-ne una al padrí gran per seguretat. La seva filla, Ester, qualifica la situació d’un poc “exagerada”, tot plegat. Ara bé, tampoc li importaria no poder tornar, perquè aquí tenen família que els podria acollir. Al taulell d’informació d’Aena, l’encarregat d’atendre els viatgers explica que el telèfon “no atura de sonar” i que criden de totes bandes d’Espanya. Els usuaris li demanen, sobretot, si hauran de fer quarantena en arribar, si l’aeroport està tancat o si han de prendre qualque mesura. La seva companya admet que el trànsit aeri s’ha reduït considerablement arran de les cancel·lacions de vols d’Itàlia i de l’Imserso, però que “la gent que arriba no sembla preocupada”. “Ni tan sols prenen mesures de distància quan parlen amb mi, som jo la que me n’he d’allunyar”, es queixa.

La Platja de Palma és un dels punts que es ressent lentament del descens del turisme. En un dels bars de primera línia amb més clients i ubicat al costat del conegut com el carrer del Jamón, el Chalet Siena, confirmen que hi ha hagut uns dies d’aturada, però que a poc a poc recuperen el ritme. Una parella de joves alemanys que superen ja la trentena s’asseuen en un dels bancs situats davant la mar -totalment en calma- i observen com cau el sol. “Ens sembla que no hi ha cap problema, potser tanquen fronteres a Alemanya el mes que ve, però ja serem a casa”, apunten. Mentrestant, al cel s’enlaira un avió pràcticament cada cinc minuts i, de fons, l’únic que se sent és el murmuri de la gent que passeja, gairebé inalterable.

stats