SOCIETAT
Societat 05/09/2020

Sant Joan: una residència vençuda pel coronavirus

Només en la darrera setmana se n’han detectat sis brots en els centres de gent gran de les Balears

Tomeu Riera
4 min
Sant Joan: una residència vençuda pel coronavirus

PalmaEl darrer cap de setmana d’agost, un dels habitants de la residència de gent gran de Sant Joan va caure, es va fer mal i el varen haver de traslladar a l’hospital. Allà li varen fer una prova PCR i va donar positiu en covid-19. Allò va destapar la caixa dels trons: es varen activar els protocols de resposta i es va fer un cribratge complet del centre. Així es varen detectar, d’entrada, 56 casos de coronavirus entre els 112 residents del centre, i 21 entre els 70 treballadors. Sis varen acabar a l’hospital i fins ara n’han mort tres. Però el virus, després de vèncer el centre infectant més la meitat dels usuaris, s’ha continuat escampant: ara el total de residents amb covid-19 arriba a 58 i el de treballadors, a 29. A més, nou sanitaris estan aïllats per haver tingut contacte estret amb infectats. Tot això va deixar el personal sota mínims, es varen haver de contractar 15 sanitaris més i 5 treballadors de la neteja per reforçar la plantilla.

Les residències de gent gran són un dels punts més sensibles en la pandèmia del covid-19: hi viuen, en un mateix lloc, persones que poden ser pacients d’alt risc si es contagien. Segons la Conselleria de Salut, al tancament d’aquesta edició hi ha 150 usuaris de residències amb el covid-19 actiu, 58 dels quals estan ingressats en hospitals. Des que va començar la pandèmia, se n’han contagiat un total de 518: 467 a Mallorca, 16 a Menorca i 35 a Eivissa. Els treballadors dels centres també n’han quedat afectats: fins ara se n’han contagiat un total de 271, a les Balears. Només la darrera setmana, a les Balears se n’han detectat sis brots en residències de Palma, Capdepera, Montuïri, Eivissa, Cala Estància i Sant Joan, el més virulent.

La residència de Sant Joan ha dividit l’edifici en dos, per intentar frenar el virus. A la primera planta hi ha els usuaris que no estan contagiats i a la planta baixa, els positius i asimptomàtics. Des del 18 d’agost els usuaris tenen prohibit sortir del centre, de manera que el SARS-CoV-2 només té dues vies d’entrada: el contagi d’un treballador fora del centre o a través d’un familiar que hi vagi de visita.

El cap de Virologia de l’hospital Son Espases -i professor de la mateixa especialitat a la Universitat de les Illes Balears-, Jordi Reina, està segur que, “si es compleixen escrupolosament els protocols establerts”, no hi hauria d’haver “cap contagi” dins les residències. També creu que la situació en aquests centres és un clar indicador de quan la pandèmia empitjora. Hi viu població de risc i, per tant, s’hi han pres mesures especials. “Per exemple, si les habitacions eren tan petites com per no garantir la distància de seguretat, s’hi varen afegir mampares perquè els familiars poguessin entrar-hi sense posar ningú en risc”, diu. Tanmateix, les xifres de contagis entre residents i treballadors són contundents. Reina sospita que alguna cosa no s’ha fet bé. “Hi ha una gran diferència en el nombre de treballadors infectats entre residències i això fa pensar. És pura especulació, però podria ser que algun treballador l’hagués portat dins la residència i, com he dit abans, si se segueixen els protocols escrupolosament, toca que ningú es contagiï”.

Aquesta és una hipòtesi: que algun treballador asimptomàtic fos l’origen del brot de Sant Joan. L’altra opció és la dels parents dels interns. Familiars de residents han afirmat a l’ARA Balears que havien vist com s’incomplien les normes a la residència de Sant Joan. Asseguren que, abans d’entrar, els treballadors els facilitaven guants i mascareta i els prenien la temperatura. Però expliquen que també varen veure que altres parents que també hi anaven de visita aprofitaven alguna distracció dels treballadors per donar menjar que duien de fora als seus parents interns o per fer-los una aferrada. Aquestes són actituds que es podrien haver comès també en altres centres “fruit de la relaxació”, segons Jordi Reina.

L’empresa es qualifica d’“excel·lent”

Fonts de Sèniors, l’empresa propietària de la residència de Sant Joan, asseguren que des del començament de la pandèmia s’han seguit els protocols, “fins i tot més enllà del que marcaven les autoritats sanitàries”. Afegeixen que pocs dies abans que esclatàs el brot s’havia superat l’auditoria d’higiene i prevenció acreditada per Bureau Veritas “amb una qualificació d’excel·lent”. L’ARA Balears s’ha posat en contacte amb diversos treballadors del centre, que no han volgut fer cap declaració per evitar-se problemes. Sèniors és la segona empresa del sector a les Balears, després de DomusVi, gestiona 696 places, segons va explicar l’ARA Balears la setmana passada, i també té residències a Inca, Manacor, Montuïri, Can Picafort i Pollença. Forma part del grup Korian, líder del sector geriàtric a França, on té el 50% del mercat. Entre els propietaris de Korian hi ha el fons d’inversió canadenc Investments PSI i la filial d’assegurances de vida del banc Crédit Agrícole, Predica.

Jordi Reina insisteix que la relaxació de les darreres setmanes “no és gens positiva”. Veu “recomanable” tenir “més control” dels treballadors, perquè són els que tenen més mobilitat, tot i que afegeix que “també s’haurien de limitar les visites familiars”. No se sap amb exactitud com va entrar el virus dins la residència de Sant Joan, per aquest motiu la “responsabilitat individual és essencial”, alerta el viròleg.

stats