REPÚBLICA

Sànchez (CUP): “Han segrestat les institucions i la voluntat popular”

Valtonyc i Natàlia Sànchez, de la CUP, reclamen la llibertat d’expressió en un acte republicà a Alaró

“La sobirania del Parlament de Catalunya ha estat segrestada a través d’un cop d’estat anomenat 155”. D’aquesta manera definia la situació de Catalunya la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, en la jornada ‘Alaró per la República’, duita a terme ahir al casal de Son Tugores. Els protagonistes de l’acte central varen ser el raper Josep Miquel Arenas Valtonyc i la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez.

Ambdós varen reclamar un dels drets fonamentals de tots els ciutadans, la llibertat d’expressió, tot fent referència a la condemna de Valtonyc i a la situació que es viu actualment a Catalunya, on “han segrestat les institucions i la voluntat popular”, segons apuntava Sànchez just ahir, dia 14 d’abril, quan se celebraven 87 anys de la proclamació de la II República.

Anhel republicà

Al Principat ,“la lluita per una Catalunya lliure ve de lluny”, va expressar Sànchez, qui a més va explicar la seva experiència personal viscuda l’1 d’octubre passat, quan “vaig dormir en el gimnàs d’una escola amb gent que no coneixia de res per defensar les urnes”, i afegia que la resposta que reberen va ser la de la “violència cap a un poble autoorganitzat que només volia votar”. La diputada de la CUP va reivindicar que el conjunt de la societat ha de continuar mobilitzat i organitzat per reivindicar la república i la voluntat popular, a més de “denunciar la repressió de l’estat espanyol”, va assenyalar Sánchez.

Continuant amb la mateixa temàtica, Valtonyc va remarcar que “l’1 d’octubre, el poble català va demostrar una dignitat que a molts d’ells els agradaria tenir des de fa molt de temps”, i va afegir que Catalunya viu un moment històric en el qual “la burgesia i la classe obrera s’han unit”. El raper va assenyalar que el resultat d’aquesta unió “només pot ser bo”.

Durant la xerrada, Valtonyc va dir que ell, ara fa tres anys, “ no era independentista, però m’hi han fet tornar”. L’explicació es va enllaçar amb el dia en què va declarar davant el jutge, ja que -segons va explicar- ell pensava que li farien preguntes sobre el contingut de les seves cançons, però en canvi “em varen demanar per què vaig anar a cantar a una diada dels Països Catalans i per què cant en català, com si això fos un agreujant”.

Pel que fa a la condemna de Valtonyc de tres anys i sis mesos per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme per part de l’Audiència Nacional, la diputada de la CUP va manifestar que continuaran mostrant la seva solidaritat a través de mobilitzacions per tal de “condemnar la brutal regressió de drets que viu el raper Valtonyc en pròpia pell”.

‘Alaró per la República’

A més de les intervencions del raper i de Natàlia Sànchez, de la CUP, durant l’acte es va llegir un manifest realitzat pel col·lectiu ‘Alaró per la República’, en el qual es va definir la proclamació de la II República com “la culminació dels anhels de llibertat i justícia de la majoria dels ciutadans de l’estat espanyol, que durant dècades havien patit els estralls de l’opressió de les elits, de les classes dirigents, tant polítiques com socials, i dels grans empresaris que no dubtaven a imposar les seves condicions laborals a una massa de treballadors i treballadores empobrida, temorosa, quasi analfabeta i totalment desorganitzada”. Així mateix, va fer referència a la reunió organitzada, no només com un homenatge més a la República, sinó com una crida “perquè es deixi de criminalitzar la dissidència social, cultural i política de l’estat espanyol”, deia textualment el manifest.

L’objectiu de l’esdeveniment ‘Alaró per la República’ era “donar suport als ciutadans i ciutadanes que lluiten de manera pacífica, cívica i democràtica per aconseguir els seus legítims objectius”, va concloure el manifest, la lectura del qual va ser a càrrec de l’integrant del col·lectiu ‘Alaró per la República’ Marçal Isern.

Per la seva banda, el batle, Guillem Balboa , va remarcar que a través de l’acte republicà que ahir va tenir lloc a Alaró es varen “reivindicar els valors democràtics als quals aspirava la República i que avui dia estan en perill”.

En finalitzar l’esdeveniment, els assistents varen dinar de paella, per a la qual s’havien venut tiquets per tal de recaptar doblers que es destinaran a la caixa de resistència a favor de Valtonyc.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF