QUÈ ES COU?
Societat 28/02/2020

Premis Gastronòmics Menorca 2019 (II)

Bep Al·lès
3 min
Premis Gastronòmics Menorca 2019 (II)

CiutadellaSeguint amb l’article inciat la setmana passada, us oferim una pinzellada dels premiats en matèria de promoció de producte local, el millor forn i el millor gastrobar del 2019 a l’illa de Menorca.

Promoció del producte local

Formatges Es Tonedor, es Mercadal

La millor manera de promocionar producte local és fer producte local de qualitat excepcional, del qual ningú et discuteixi ni el valor ni el preu. Si, a més, va acompanyat d’un projecte vital d’amor pel territori, encara en podem gaudir amb més plaer. Carlos, Paz i la seva filla Eneida el varen poder iniciar a Binissarraia després que ell tingués èxit amb l’ofici de tondre i una tècnica especial que manté l’animal relaxat, apresa a Nova Zelanda. D’origen extremeny, fill i net de pastors i formatgers, la seva particular eneida passa per créixer al País Basc fins a arribar a Menorca. Des que es varen instal·lar al lloc, no han emprat ni herbicides ni adobs químics, de manera que la regeneració amb el ramat en llibertat és notable. Un ramat on cada individu té nom i és reconegut per Carlos. L’impecable formatge de llet crua de cabra que elaboren, en fresc (aviat també pasteuritzat), semicurat i curat amb oli i pebre vermell, té tot el sabor de la tradició artesanal amb les garanties d’unes instal·lacions modèliques, una cambra de maduració ben controlada i el seu contingut, al qual la família dedica la mateixa atenció que al territori.

Reboster / pastisser

Panaderia Las Campanas, Sant Lluís

Quan qualcú de Sant Lluís diu “sí, però no és el mateix que a Las Campanas”, està resumint en una expressió el valor i la qualitat de tot allò que surt del seu forn. Marc Anglada n’és la tercera generació de forners, traslladats a la ubicació actual l’any 1973, que manté encara el forn de llenya, ara adaptat, i la saviesa dels seus predecessors, sobre la qual innova amb pans de chia, quinoa o blat de moro. Tanmateix, els seus productes estrella són el pa de pagès, la barra rústica, el pa alemany i la impecable ensaïmada. Al costat d’aquests veritables pans de forner (tal vegada els altres haurien de canviar de nom i anomenar-se succedanis de pa o farina cuita amb conservants), hi trobam les coques de sofrit o albercoc, crespells, rubiols i tot allò que toca segons el moment. Valgui el reconeixement extensiu als forners de Menorca, que ens permeten gaudir d’un element clau per a un bon àpat, així com de l’ingredient imprescindible per a plats emblemàtics com l’oliagua o la caldera.

Millor Gastrobar

Elements a s’Arravaló, es Castell

Andros Rodríguez i Pere Bolet van obrir aquest local en una data a contra corrent, que sembla una declaració de principis, 1 de gener del 2019, valorada tot d’una pels menorquins per la seva proposta desimbolta i empàtica.

El cap de cuina d’Elements a s’Arravaló reconeix que creu en tres déus: el pescador, el ramader i el pagès. Però aquesta trinitat se sublima en unitat amb la seva passió: la cuina. I és que en Pere transmet passió i dedicació a la cuina de cuinar, no d’emplatar o emmascarar. L’honestedat culinària és un concepte de futur, i ell hi dedica més hores de les que us podríeu imaginar. No us enganyeu pel format, l’alta cuina que us cobra l’escenografia ja és passat. La transparència de la seva cuina oberta amaga una gran solidesa de concepte i estima pel producte, forjada, entre altres llocs, al costat d’Albert Marimon. Inquiet com per incorporar dues o tres tapes per setmana, treballar ingredients sublims oblidats, com la tripa de bacallà, els cargols o els menuts, així com per oferir poltre a Menorca sense menystenir clàssics amb el seu toc personal, domina tants registres que permet satisfer tots els gustos de la taula. És especialment d’agrair en un temps en què totes les cartes informals semblen franquícies o gairebé fotocòpies.

stats