AGRICULTURA ECOLÒGICA
Societat 17/03/2018

Porreres aposta per la reconversió del sector albercoquer

Com amb l’ametler, la introducció de plantes forànies i el reg són els eixos per recuperar els cultius perduts

Miquel Barceló
4 min
Els nous albercoques s’han sembrat amb l’ús de  tècniques de cultiu ecològic i de reg .

PorreresEl projecte per revitalitzar el sector de l’albercoc a Porreres, en el marc del programa Nous Albercoquers, ha complert la seva primera etapa. S’han fet noves plantacions, amb les quals es vol motivar els fructicultors a expandir-se en el cultiu d’aquesta preuada fruita de final de primavera i d’estiu que, alhora, ha estat un segell d’identificació per a Porreres.

Segons dades de la Cooperativa de Porreres, el 1960 hi havia prop de 500 quarterades d’aquest arbre fruiter i desenes de sequers que ocupaven temporalment moltes famílies. Més de mig segle després, es calcula que hi ha una desena part de la plantació que, en general, sobreviu més per tradició que no per rendibilitat.

Porreres ofereix unes característiques agroclimàtiques idònies per a l’albercoquer. En el segle passat hi havia desenes de negocis locals que vivien de l’albercoc i que de mica en mica varen desaparèixer, arrossegats per la decadència general del sector primari i, sobretot, per l’entrada de fruita des de la Península, amb preus baixos que feien inviables les explotacions de l’illa. No obstant això, ara hi ha intents sòlids de fer rebrotar el sector des d’una nova perspectiva: l’agricultura ecològica a partir de noves varietats i el recurs de l’aigua.

L’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), amb la Coooperativa de Porreres, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i l’Ajuntament, com a finançador del suport tècnic, han activat el projecte Nous Albercoquers amb uns objectius clars: oferir assessorament tècnic per a les noves plantacions i també per a les ja arrelades que estiguin actives; introduir noves pautes agroecològiques donant suport a la conversió de cultius convencionals en cultius de segell ecològic. Amb això, també es pretén que Porreres sigui un camp experimental de projecció a la resta de Mallorca, pel que fa a nous cultius d’albercoc amb noves varietats i tècniques productives.

El programa de recuperació de l’albercoc disposa, a més, del suport de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, amb la Cooperativa ArreuBio de Catalunya, en què les finques de fruita ecoprofessional s’estan expandint després d’anys de recerca i experimentació.

A la primera etapa d’assaig a Porreres, la qual ha anat madurant des del juliol de 2016 fins al desembre de 2017, s’hi varen inscriure set professionals, però només quatre han arribat a l’objectiu, després d’un procés amb seguiment particular a peu de finca. Les parcel·les inscrites de Pep Barceló, Rafel Figuera, Toni Picornell i Manuel Picó han complert el cicle de processos i tractaments marcats en el projecte.

El nou conreu experimental d’albercoc s’ha fet en diferents parcel·les que, en total, sumen unes hectàrees, seguint els criteris de l’agricultura ecològica pel que fa a la fertilització dels camps, els adobs verds, el sistema de reg, la protecció sanitària i la poda de formació i de fructificació, entre d’altres.

Canvi de model

El major exponent del canvi de mentalitat i de sistema de cultiu el trobam en l’agricultor professional Pep Barceló, que ha fet una plantació de 500 albercoquers, en diverses finques, i ha acabant reconvertint altres explotacions de fruiters de secà, cereals i hortalisses a l’agricultura ecològica. Rafel Figuera, d’Agromart, continua amb la gestió convencional dels seus cultius de fructicultura però amb nous coneixements de reg i poda que els poden fer molt més rendibles.

Hi ha un mercat per a la fruita ecològica i amb un bon disseny de plantació amb noves varietats adaptables al clima illenc i un bon assessorament tècnic es poden assolir fites importants en la producció de l’albercoc, segons Miquel Serra, tècnic d’Apaema, que ha treballat de valent en el projecte i ha animat diversos productors a experimentar en base a tècniques ecològiques per aconseguir una fruita que té molta demanda a la cuina balear.

Pep Barceló mostra a l’ARA Balears l’explotació d’albercoquers que gestiona a la possessió de Son Valls, entre Porreres i Montuïri. Des del 1912, és la quarta generació que s’ocupa d’aquesta gran finca. Allà posa esment en una nova plantació amb varietats d’albercoquers duits de planters del centre de França.

“Falta comprovar la producció, l’adaptació al clima mediterrani i saber si les hores de fred (menys de 7 graus) han estat suficients per a una bona fructificació”, explica aquest pagès que viu la pagesia pel plaer d’estar sempre en contacte amb la natura. Pep Barceló és dels que creuen que “el sector de l’albercoquer es pot recuperar i s’intenta trobar un altre tipus de mercat i adaptant-se a nous cultius”. I és que tot indica que el tradicional albercoc de galta vermella haurà de conviure amb l’albercoc arribat de França. Per a aquest fructicultor, l’orientació i implicació del tècnic català Andreu Vila en el projecte és clau per dur-lo endavant.

Aquest any és el segon any de nova plantació i s’espera amb certa il·lusió veure, en pocs dies, la florida i més endavant com fruitaran, per treure’n les primerers conclusions. Això sí, sabent que fins ara el temps plujós i fred d’aquest hivern ha estat favorable a tota la plantació alevina, però sense oblidar que hi ha anys en què el temps varia de manera sobtada i afecta totes les plantes i microhàbitats de l’illa.

stats