Els principals sindicats de la policia, sobre la prostitució de menors: "No pot ser que una consellera tiri pilotes fora"

Han insistit en un comunicat que la competència dels menors tutelats és dels serveis socials 

"No pot ser que una consellera tiri pilotes fora com ha fet aquesta senyora". Així han contestat els sindicats policials SUP, CEF, SPP i UFP a les declaracions que va fer aquest dimarts la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, a la Diputació Permanent, en què assegurava que la Policia no prioritza els casos d'explotació sexual de menors tutelats pels Govern. Les principals organitzacions sindicals de la Policia Nacional han insistit en un comunicat que la competència dels menors és dels serveis socials, segons ha informat l'agència Efe. 

La consellera d'Afers Socials rebaixa ara les crítiques a la Fiscalia

Asseguren que "la Policia Nacional atén totes les seves obligacions de manera abnegada" i assenyalen que els menors tutelats en diferents centres del Govern només són competència dels agents quan els nins cometen algun delicte o quan es troben a la via pública desemparats o en situacions en les quals pugui perillar la seva integritat física, psíquica o moral. En un vídeo difós a les xarxes socials, el portaveu Manuel Pavón ha assegurat que "cadascú ha d'assumir la seva part de responsabilitat".  

En aquest sentit, els agents han assenyalat que el Govern és, en darrera lloc, el responsable tant de l'educació com de la tutela i el progrés adequat de la conducta social dels menors tutelats per l'Administració autonòmica, i que aquesta responsabilitat recau en els diferents serveis socials que gestiona Santiago.

Els sindicats han al·legat que "una gran part" de les seves intervencions policials sobre aquests menors es deuen a les fugues dels centres que es produeixen "de manera habitual", i que, a vegades, aquestes actuacions es produeixen perquè aquests menors aprofiten que són autoritzats pels seus tutors a sortir dels centres per cometre "delictes molt greus".

Finalment, els sindicats han posat en dubte l'adequació de les activitats i els reglaments dels centres gestionats per la Conselleria, ja que els agents senten "impotència" quan retornen al centre un menor que s'havia escapat del seu centre i "hores després es troba novament al carrer".

La Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ha defensat les seves tasques i ha assegurat en un comunicat que les forces i cossos de seguretat de l'Estat "investiguen totes les denúncies que interposen les institucions i es dona prioritat a la localització del menors". "La implicació en aquests assumptes és absoluta per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil". 

A més, remarquen que davant els possibles casos de sospites que menors puguin ser víctimes de delictes contra la seva llibertat o indemnitat sexual, la policia els investiga per poder confirmar o descartar la comissió de delictes.  

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF