PRECIPITACIONS

Octubre amb rècord de pluges a les Balears

Les Illes registren una mitjana de 198 litres per m2, 164 litres més que el mateix període de l’any anterior

Aquest octubre ha estat un mes de rècord pel que fa a pluges a les Illes Balears. Malgrat que en falta el registre oficial, que publicarà l’Aemet la setmana que ve, l’agència meteorològica ha confirmat a l’ARA Balears que durant el mes passat s’han batut nombroses marques respecte d’aquest fenomen. La xifra de precipitacions de l’octubre ha triplicat la mitjana dels darrers trenta anys.

En comparació amb el mateix mes de l’any passat, l’augment ha estat molt significatiu. El valor mitjà d’aquest octubre a l’Arxipèlag ha estat de 198 litres per metre quadrat, mentre que en el mateix període de l’any passat es varen registrar una mitjana de 34 litres per m2.

El meteoròleg menorquí Agustí Jansà exposa: “La mitjana a les Balears sol estar entre els 70 i els 80 litres per m2. El que ha succeït aquest octubre és un fet bastant insòlit a les Illes. No obstant això, el clima mediterrani és molt variable i cada cert temps ens trobam amb fenòmens poc previsibles”. L’Aemet preveu que aquest mes sigui més estable i amb “valors normals”.

La zona que ha registrat més precipitacions a l’Arxipèlag ha estat el nord de Mallorca. En concret, a la Colònia de Sant Pere, amb 433 litres per m2, s’han batut tots els registres de pluges en el mes d’octubre i s’hi ha superat la marca històrica del municipi, que era de 1990: 395 litres per m2.

A Banyalbufar també ha estat un mes històric. El màxim de litres per m2 del municipi ubicat a la serra de Tramuntana era de 231 el 1979. El mes passat s’hi va assolir la xifra de 266 litres per m2, la quantitat d’aigua aplegada en un mes més gran dels darrers seixanta anys. De la mateixa manera, la serra d’Alfàbia, que pertany al municipi de Sóller, també ha registrat el major nombre de pluges dels darrers quaranta anys i s’hi han superat, a l’octubre, els 330 litres per m2, una dada que està molt per sobre dels 277 litres per m2 de 1976.

El 9 d’octubre de 2018 serà recordat per la tragèdia viscuda al Llevant de Mallorca a causa de la torrentada. Aquell dia, les poblacions de la Colònia de Sant Pere, Sant Llorenç i Artà varen batre tots els registres de litres per metre quadrat en un sol dia. Així, a la Colònia de Sant Pere es va registrar la xifra rècord de 233 litres per m2 (i s’hi superaren els 200 de 1990); a Sant Llorenç les precipitacions varen deixar 220 litres per m2 (molt per sobre dels 74 de 1994); i a Artà els litres per m2 varen ser 200 (80 més que la xifra màxima, de 1959).

El mes d’octubre també ha deixat un fet molt poc comú a les Illes. Per tercera vegada des de 1980, ha nevat al Puig Major en aquest període de l’any (les anteriors nevades varen ser el 1993 i el 2012).

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF