Matas accepta una nova condemna de presó en el seu darrer judici

L'expresident admet haver comès prevaricació i frau en adjudicar les obres de Son Espases

Jaume Matas ha admès aquest dilluns haver estat responsable d'induir els delictes de prevaricació i frau a l'Administració en l'adjudicació de les obres del cas Son Espases, però ha negat el tràfic d'influències que se li atribuïa. D'aquesta manera, l'expresident ha acceptat davant l'Audiència de Palma entre quatre i nou mesos de presó de compliment efectiu i set anys i dos mesos d'inhabilitació per a càrrec públic: una notable rebaixa de la petició de pena inicial, tenint en compte que la Fiscalia Anticorrupció li demanava inicialment quatre anys i mig. També fa front a una possible multa de 31,6 milions d'euros.

El Ministeri Públic considerava que la manipulació del concurs va ser ordenada per Matas, però, en canvi, executada per l'exconsellera de Salut, Aina Castillo, i l'exdirector del Servei Balear de Salut, Sergio Bertrán, per beneficiar de manera fraudulenta una altra empresa, OHL, propietat de Juan Miguel Villar Mir.

La conformitat –parcial– ha estat subscrita just abans del judici per la Fiscalia, l'Advocacia del Govern, les defenses i els acusats.  Matas no preveia al principi reconèixer cap dels delictes que se li atribuïren en aquest cas: prevaricació, frau a l’Administració, malversació de doblers públics i dos delictes de tràfic d’influències. L'acord d'última hora, no obstant això, ha conclòs amb la retirada del delicte de malversació i la reducció a només dues jornades un judici que previsiblement s'havia d'allargar fins a tres setmanes. 

Rebaixes i atenuants

En aquesta ocasió, l'expresident ha compartit banqueta amb l'exconsellera Castillo, l'exdirector del Servei Balear i també l'empresari Jesús Peinado, propietari de l'empresa Global PM, que s'encarregà de  l’assessorament previ a l’adjudicació de l’obra. Als quatre acusats se'ls atribueixen delictes de prevaricació i frau a l'Administració i només Matas està acusat també de tràfic d'influències per les gestions d'influir en la mesa de contractació del nou hospital. 

Castillo, Beltrán i Peinado han aconseguit acords de conformitat amb les acusacions. Castillo s'ha conformat amb vuit mesos de presó, substituïbles per una multa de 4.800 euros i deu anys d'inhabilitació. Beltrán ha admès un any de pena intercanviable per una multa de 5.760 euros i inhabilitació per 13 anys: és la mateixa pena que ha acceptat Peinado. 

Per rebaixar les peticions de condemna, la Fiscalia ha tingut en compte l'admissió dels fets i l'atenuant de dilacions indegudes per uns fets que varen passar fa 13 anys. Abans demanava quatre anys i sis mesos de presó i 16 anys d'inhabilitació per a Matas; per a Castillo, 15 mesos de presó i inhabilitació per 12 anys; per a Beltrán, tres anys de presó i vuit d'inhabilitació, i per a Peinado, dos anys de presó i vuit d'inhabilitació. Matas ja va consignar el 10% del preu pel qual varen contractar l'empresa Global PM: 2.950 euros per reparar el dany, la mateixa quantitat que ingressà a les arques públiques Peinado com a responsable civil. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF