Mallorca prepara la Nit de la Investigació

Visites al catamarà del SOCIB, ‘cites ràpides’ amb científics, algunes de les propostes

Una jornada de portes obertes a les instal·lacions del Centre Oceanogràfic de Balears a Palma; xerrades divulgatives informals organitzades per l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i ‘cites rapides’ amb científics per donar a conèixer, d’una manera distesa, les diverses cares de la ciència. Aquestes són algunes de les propostes de la Nit Europea dels Investigadors, que aquí a Balears ha estat rebatejada com a Nit de la Investigació i que tindrà lloc la setmana vinent amb la intenció d’acostar la ciència a la societat d’una manera lúdica i didàctica. Tots els actes que es duran a terme a Balears estan organitzats per la Direcció General d’Innovació i Recerca.

L’exposició El CSIC en les Illes Balears: ciència en imatges podrà visitar-se a l’edifici de Sa Riera, del 28 de setembre al 17 d’octubre, i estarà integrada per 18 fotografies que representen les línies d’investigació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) i de la ICTS SOCIB. El divendres dia 28, el director de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM), Jaume Garau, pronunciarà la conferència La ciència de les humanitats per donar a conèixer com funciona la investigació en les humanitats i les ciències socials.

Xerrades divulgatives de l’IdISBa

També per al proper divendres i des de l’IdISBa s’han organitzat xerrades divulgatives informals per part dels investigadors d’aquesta entitat a tres espais diferents de Palma: Café A Tres Bandas (plaça de Barcelona); La Biblioteca de Babel (carrer Arabí, 3) i la llibreria infantil i juvenil Baobab (carrer de Guillem Galmés, 17). Les xerrades al Café a Tres Bandas i les de La Bibloteca de Babel començaran a les 19 h, mentre que les la llibreria Baobab començaran a les 18 h.

El mateix dia hi ha la possibilitat d’assistir a l’edifici la Riera de Palma a unes ‘cites ràpides’ amb científics i científiques, d’una manera distesa i divertida. Hi ha dues convocatòries, a les 18 h i a les 19.10 h. Quan soni l’alarma, els assistents canviaran de taula per conèixer el següent científic i científica de l’IMEDEA, l’IFISC, el LINCC-UIB, l’IdISBa, l’IEHM i l’IEO.

El Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) obrirà les portes al públic els propers dies 26 i 27, de 16 a 20 h. Durant la visita, es podrà accedir a les instal·lacions del centre i gaudir de l’exposició permanent de material científic i històric, així com participar en tallers i xerrades divulgatives. Justament ahir, l’Estació Científica Jaume Ferrer a la Mola de Menorca també va acollir una jornada de portes obertes.

Finalment, els investigadors i tècnics del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) també se sumen a la Nit de la Investigació amb la intenció d’apropar la recerca oceanogràfica per explicitar-nos com s’investiga al mar balear i a la Mediterrània amb les tecnologies del segle XXI. Totes les activitats del SOCIB es faran el proper divendres al moll de Palma (al costat de l’escala Reial) a partir de les 18 h.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF