Pau Alomar, portaveu de la comissió MENAS: "Millorem l'atenció, no posem portes a la mar"

La Fiscalia General de l'Estat informa d'un augment d'un 200% de l'arribada de menors en pasteres

L'arribada de menors no acompanyats en pasteres ha augmentat un 200%, segons la Memòria de la Fiscalia General de l'Estat del 2018. La Fiscalia també adverteix del desbordament de les capacitats de recepció i assistència de les entitats públiques encarregades de la seva adequada atenció. "Nosaltres ho estam notant des de fa temps, hem posat en alerta les institucions competents", assenyala Pau Alomar, portaveu de la comissió MENAS a les Illes Balears. "Millorem l'atenció, no posem portes a la mar", afirma.

"És una nova problemàtica social, com l'habitatge o la precarietat laboral. Tenim una realitat que és que aquests joves venen, i això no ho aturarem", comenta.

El novembre del 2018, entitats, treballadors i treballadores que atenen a aquests menors –segons Fiscalia, a Balears hi havia 64 tutelats, el 2018– varen organitzar unes jornades a Palma per traslladar als responsables polítics les seves preocupacions, que varen repetir el març del 2019. Alomar també recorda que varen aprofitar el període abans de les eleccions per posar-se en contacte amb els diferents grups polítics."Esperarem fins a final d'any per veure si hi donen resposta, però pensam iniciar una ronda de reunions amb els responsables del Consell de Mallorca i el Govern".

Entre les peticions de la comissió que esperen resposta hi ha, en primer lloc, que els menors no es concentrin en tan sols un centre, com passa a Norai, segons diu Alomar, ja que "això dificulta el seu grau d'integració". També explica que no han de sortir del centre de protecció de residència sense la seva situació legalitzada a Espanya, però que "a vegades arreglar els papers és una odissea. Una cita a estrangeria pot suposar un mes i mig d'espera, perquè no n'hi ha de disponibles".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF