HÀBITATS NATURALS
Societat 23/11/2019

‘Lost in’ Gggrafa’s Academy

Si heu vist la pel·lícula de moda, 'Joker', haureu pogut observar les inquietants semblances que existeixen entre les ciutats de Gotham i Manacor

Sebastià Alzamora
4 min
‘Lost in’ Gggrafa’s Academy

Si heu vist la pel·lícula de moda, Joker, haureu pogut observar les inquietants semblances que existeixen entre les ciutats de Gotham i Manacor. No és, per tant, estrany que la principal atracció turística manacorina -molt per davant, fins i tot, de les perles i les coves-, tingui una retirada a l’Estrella de la Mort de la sèrie Star Wars. La Rafa Nadal Academy by Movistar (es diu així) té poc d’acadèmia, entesa aquesta paraula en el seu significat clàssic, i molt més de macrocomplex d’oci i hoteler, amb l’esport d’elit com a pretext. Té una extensió d’uns quaranta mil metres quadrats que aviat seran més, després del gentil i oportú permís (el corrector de text m’indicava “baixada de calçons”, però ho he pogut rectificar a temps) de les autoritats competents. No hem de descartar que, en un futur no gaire llunyà, tota la comarca de Llevant estigui ocupada per la Rafa Nadal Academy by Movistar, amb la qual cosa també el topònim quedaria obsolet i seria necessari canviar-lo per Rafa Nadal Land by Movistar, Microsoft und Siemens, posem per cas. Qualsevol desproporció queda curta per compensar els beneficis sense fi ni compte en què reverteix damunt tots nosaltres l’impressionant palmarès d’un dels millors tennistes del món (del millor tennista de la història, perdó). Algú que és capaç de demanar per favor (en lloc d’ordenar-ho amb quatre crits) que es modifiqui la configuració del port de Manacor perquè hi càpiga una nova i discreta embarcació, és un paradigma de valors ètics de la màxima consideració. I, per descomptat, per encabir tots aquests valors són necessàries unes instal·lacions que algun desaprensiu podria arribar a qualificar de faraòniques i provincianes, però que s’han d’entendre com un monument votiu a la principal divinitat de la religió local: els doblers en qualsevol de les seves formes i manifestacions. Parafrasejant una altra pel·lícula, Amanece que no es poco, a Mallorca tots som contingents, però la Rafa Nadal Academy by Movistar és necessària.

La visita al recinte proporciona una experiència tan holística que és possible que el visitant arribi a sentir-se perdut, o tal vegada una mica atordit, però haurà de saber no donar-hi importància. Tindrà al seu abast el coneixement de realitats olímpiques com el Rafa Nadal Sports Centre, que inclou l’Sport Time Fitness & Spa (un gimnàs d’alta gamma), l’Sport Café & Restaurant, el Wellness Spa, l’Sport Health Center i la possibilitat d’allotjar-se a l’hotel (Residence). A més, teniu la Museum Xperience (un museu consagrat a la figura i la trajectòria de Rafel Nadal, ara en parlarem) i el Rafa Nadal Tennis Centre pròpiament dit, que és on podreu jugar i/o aprendre a jugar a tennis i pàdel. Però no aprendre’n de qualsevol manera, sinó (traduesc del text de presentació) “amb la metodologia de la Rafa Nadal Academy by Movistar, un sistema de joc que l’equip de Rafa Nadal ha desenvolupat durant els anys de competició en la màxima categoria del tennis mundial”. És a dir, que n’aprendreu per la porta gran. I parlant d’aprendre, si voleu també podeu matricular els vostres fills a la Rafa Nadal International School, que (torn a traduir) “es troba dins la Rafa Nadal Academy by Movistar i permet als tennistes combinar el tennis i els estudis”. El text de presentació també promet que “cada estudiant estarà preparat per afrontar el sistema d’ingrés a la universitat [sic], inclòs l’accés a les institucions estatunidenques a través de beques. La missió i la filosofia del col·legi incorporen els mateixos valors que han impulsat en Rafa durant tota la seva carrera”. Els valors sempre primer, com es veu. La referència als Estats Units d’Amèrica es deu al fet que el centre pertany a l’AIS, que són les sigles d’Academy International School, una espècie de multinacional de l’ensenyament privat que es proposa (ara traduesc de l’anglès) “proporcionar una exigent educació internacional, construïda entorn d’uns valors nuclears que ajuden a crear pensadors crítics, independents i respectuosos que esdevinguin ciutadans globals responsables”. No sé per què, mentre ho llegia, em venien al cap Ivanka Trump, Jared Kushner i Enrique Iglesias.

Retolació en anglès i castellà

Tot aquest bé de Déu de serveis i propostes evita escrupolosament reflectir el fet que Rafa Nadal sigui parlant d’una llengua aborigen. Està tot retolat en anglès i castellà, a pesar que la majoria dels empleats, i diríem que dels usuaris, parlen manacorí amb fluïdesa. La llengua vehicular de la Rafa Nadal International School és, òbviament, l’anglès, tot i que també s’hi ensenyen el català i el castellà com a idiomes. Un cafè a l’Sports Café & Restaurant val un euro amb quaranta, que no és poc però tampoc és excessiu si es compara amb les terrasses del centre de Palma. A més, no és pagat per escoltar com el cambrer conta i no acaba que, des de la terrassa de l’establiment, en els mesos de bon temps, un es pot prendre el que vulgui mentre veu entrenar en Rafa, quasi res.

La visita al museu costa 14 euros amb 80, amb el descompte de resident, i comença amb el visionat a peu dret d’un vídeo dins una sala en forma de túnel dins la qual el visitant té la sensació de ser bombardejat pels sons i les imatges. A partir d’aquí, si encara s’aguanta dret, l’espera un recorregut ple de simuladors i de vitrines plenes de trofeus i recordatoris del marit de Mery Perelló i d’altres esportistes d’elit (camisetes firmades de Messi i de Ronaldo, un cotxe de Fórmula 1 que va pilotar Fernando Alonso o banyadors d’Ona Carbonell i Michael Phelps). Però la peça que més ens va captivar va ser una figura amb l’efígie de Rafa Nadal, de mida quasi natural, amb un holograma projectat que fa la sensació que mou el cap, els ulls i la boca. No xerra, però fa el somriure d’algú que ha vist el futur.

stats