Societat 18/01/2019

El fiscal Joan Carrau assegura que "el focus fonamental de la corrupció a Espanya són els contractes menors"

El director d'IB3, Andreu Manresa, afirma que "els periodistes han tengut un paper clau en la investigació de molts casos de corrupció a les Balears"

T. C
2 min
Joan Carrau, Benita Benéitez, Jaime Campaner i Andreu Manresa aquest divendres a la UIB

PalmaLa UIB ha organitzat aquest divendres un debat sobre les causes i els mecanismes per combatre la corrupció. Entre els participants a la taula rodona hi havia el director general d'IB3, Andreu Manresa, qui ha assegurat que "els periodistes han tengut un paper clau en la investigació de molts casos de corrupció a Balears". Per la seva banda, el fiscal anticorrupció a les Illes, Joan Carrau, ha assegurat que "el focus fonamental de la corrupció a Espanya són els contractes menors en l'administració per la seva major discrecionalitat".

També han participat del debat la doctora en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid, Benita Benéitez; i l'advocat i doctor en Dret Processal per la mateixa universitat, Jaime Campaner. Durant les exposicions, els experts han coincidit que la clau per combatre la corrupció és l'educació i la prevenció, i no la reforma del Codi Penal.

De la mateixa manera, Carrau ha detallat que hi ha mecanismes i qüestions a millorar per a combatre la corrupció que figuren en les memòries de la fiscalia, els informes internacionals i de Transparència Internacional, que "estan a l'abast de qualsevol responsable que tingui interès a portar-les a efecte".

Entre les mesures que proposa el fiscal per combatre la corrupció figuren l'especialització de la fiscalia i la policia. Carrau ha citat la creació de la UCO de la Guàrdia Civil i de la UDEF de la Policia Nacional, "que van començar a tractar la corrupció com al crim organitzat" i la seva labor al costat de la fiscalia i l'Agència Tributària.

Carrau ha recordat també la conveniència de mobilitzar recursos judicials i policials: "Si bé a Espanya hi ha fiscals i policies especialitzats, no hi ha òrgans judicials que ho estiguin, una cosa necessària per tractar-se d'un tipus de criminalitat intel·ligent i amb molts recursos".

A més, el fiscal ha destacat que "tot i que la percepció que els tribunals són incapaços de donar respostes clares a problemes penals greus és estesa a Espanya", considera que "la percepció social no té per què coincidir amb la realitat".

Per la seva banda, l'advocat i doctor en Dret Processal, Jaime Campaner, ha exposat que cada vegada que s'aplica el Codi Penal és un fracàs social, per tant s'ha de cercar l'origen per tractar-ho: "La clau està en l'educació i en la conscienciació. Reformar i endurir el Codi penal és gratuït, però a major pena o major càstig no hi ha menor delinqüència. En canvi, l'educació requereix una inversió que pocs o cap govern han estat disposats a dur-ho a terme".

Per últim, la doctora Benéitez ha assenyalat que es pot mesurar la qualitat democràtica i el bon govern amb variables com els mecanismes normatius, les eleccions lliures, l'índex de transparència, l'imperi de la llei i l'estat de Dret. Benéitez ha detallat que en l'Índex de Transparència, les Balears, en l'informe de 2010 va complir un 56% dels 80 ítems que es mesuren, en el de 2012 un 83%, en el de 2014 un 92% i en 2016 un 98%.

stats