Societat 30/01/2018

José Guillermo Díaz Montañés, nou vicepresident per Menorca de CAEB, en substitució de l'hoteler Joan Melis

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, advoca per la "unitat empresarial"

Lluís Felipe Lorenzo
4 min
José Guillermo Díaz Montañés nou vicepresident per Menorca de CAEB, en substitució de l'hoteler Joan Melis

PalmaLa presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, ha advocat per la “unitat empresarial” amb l'objectiu que “els empresaris puguem contribuir a la millora del benestar dels ciutadans”. Ho ha afirmat en la presentació de José Guillermo Díaz Montañés com a nou vicepresident de CAEB a Menorca i homenatge a Joan Melis Nebot com a vicepresident sortint de la Confederació.

Planas ha destacat que “CAEB vol contribuir a aquesta millora del benestar ciutadà i al creixement econòmic, i volem fer-ho des del coneixement i des de la unitat empresarial, perquè la vocació de CAEB és aglutinar la veu dels empresaris, de tots els empresaris: ja siguin grans, mitjans, microempreses o autònoms”.

José Guillermo Díaz Montañés ha posat l'accent també en la necessitat de la “unitat empresarial com a font de progrés social” i s'ha oferit a les institucions per treballar conjuntament a favor del desenvolupament econòmic de l'illa, de manera que l'empresariat sigui entès com un “dinamitzador de l'economia” i, d'aquesta manera, “contribuir a revitalitzar la imatge de l'empresari en la societat menorquina”.

Joan Melis Nebot ha agraït l'homenatge, que “no és solament a la meva persona, sinó a tot l'equip que hem treballat intensament aquests darrers sis anys”. Així mateix, ha subratllat la necessitat “d'avanços palpables en matèria de formació, que permetin a les empreses afrontar amb garanties nous reptes que exigeixen una major qualificació i especialització”. L'exvicepresident de CAEB ha demanat “estabilitat i seguretat jurídica per part de les institucions” i ha lamentat que “cada quatre anys ens vegem exposats a canvis de criteri, mentre que els empresaris hem de fer els nostres plans a mitjan i llarg termini”.

Per la seva banda, el president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Joan Molas, ha centrat la seva intervenció a demanar a les administracions “infraestructures que garanteixin el subministrament elèctric de Menorca perquè aquest és un aspecte fonamental per al progrés econòmic de l'illa”. També ha sol·licitat que es “posi límit a l'oferta turística il·legal que iguala o supera la legal” i que “no es perdi de vista el ressorgiment de destinacions turístiques competidores que poden posar en risc la temporada a l'illa”.

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha tancat l'acte “felicitant per la seva trajectòria Joan Melis com a vicepresident de CAEB”, alhora que ha desitjat “el major dels èxits” a José Guillermo Díaz Montañés. Mora ha assenyalat que “els empresaris i l'Administració tenim un objectiu convergent, que és la prosperitat de la nostra societat i, en aquest sentit, hem de treballar conjuntament”.

En l'acte, celebrat avui a Maó, hi ha estat també present l'alcaldessa de Maó, Conxa Juanola; el conseller de Comerç, Treball i Indústria, Iago Negeruela; el director insular de l'Administració General de l'Estat a Menorca, Javier López-Cerón; la vicepresidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord; el conseller d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Miquel Company, entre altres autoritats, a més del president de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIMEMenorca), Antoni Juaneda; la presidenta de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Menorca, Magda Pons Quintana, i representants de les principals organitzacions empresarials de Menorca adscrites a CAEB.

Carmen Planas ha fet balanç assenyalant que “l'economia de Menorca acaba de tancar l'exercici 2017 amb un creixement benvolgut del 2,8%, menor que el que va tenir el 2016, que va ser del 3,1%. I menor que el que ha tingut la mitjana de les Balears, que ha estat del 3,3%”, si bé ha posat en valor que, “trimestre a trimestre, l'economia menorquina ha consolidat el seu creixement i normalitzat la seva situació en un cicle econòmic més madur”.

La presidenta de CAEB ha destacat que “el creixement de l'economia de Menorca es fomenta majoritàriament en la inversió empresarial, davant el ritme més moderat del consum de les famílies. N'és una prova la remuntada de fins al 2% de la creació d'empreses".

Planas ha detallat que aquesta embranzida de la inversió ha estat especialment dinàmica en l'àmbit de la construcción, amb un augment del nombre i del pressupost dels projectes visats, per sobre fins i tot de la mitjana balear. Per contra, el consum ha estat més moderat com s'observa, per exemple, en el descens de vehicles matriculats i, també, en el menor volum de mercaderies descarregades en els ports.

Els sectors més dinàmics són construcció i turisme. El sector de la construcció s'ha vist afavorit per l'increment de la inversió empresarial, mentre que la restauració i l'allotjament s'han beneficiat de la creixent arribada de turistes, tal com demostra la pujada d'afiliació de treballadors en aquests sectors.

Per contra, en el comerç i la indústria l'afiliació ha crescut més lentament. En qualsevol cas, l'afiliació industrial ha duplicat el creixement anotat l'any passat.

Amb tot, la contribució dels diferents sectors al creixement de l'economia depèn tant del seu dinamisme com del seu pes i, en aquest sentit, el valor afegit de Menorca es genera, en la seva gran majoria, a través d'activitats de serveis (gairebé el 83%) i, en una proporció molt menor, en la indústria (9,2%) i la construcció (7,1%), si bé l'aportació de la indústria i, especialment, de l'activitat manufacturera menorquina superen la mitjana balear.

Després de l'anàlisi de la conjuntura econòmica menorquina, la presidenta de CAEB ha assenyalat que “podem destacar quatre aspectes clau per a aquest any 2018”, el primer dels quals és que “Menorca continuarà creixent” de la mateixa manera que ho farà l'economia a escala mundial, europea, estatal i autonòmica.

La segona clau és que “la pauta de creixement serà més equilibrada i el ritme serà lleugerament inferior” com a conseqüència de la menor embranzida del vent de coa favorable, com el preu del petroli o els tipus d'interès.

En tercer lloc, “no cal menysprear els riscos” de caràcter geopolític o els associats a la inestabilitat financera, ni uns altres com el Brexit o la renegociació d'acords de comerç entre països.

Finalment, ha conclòs Carmen Planas, el gran repte és augmentar la competitivitat de Menorca i de les Balears en conjunt. I, per aconseguir-ho, cal incrementar la productivitat i la creació de valor, aspecto en el qual la formació i l'aprofitament de les tecnologies són elements fonamentals per avançar, per progresar, i perquè aquest avanç i aquest progrés es tradueixin en un augment del benestar dels ciutadans de Menorca i de les Balears”.

stats