La Guàrdia Civil deté dues persones en la segona fase de l'operació Janu

L'operatiu començà a desarticular una organització criminal dedicada al tràfic il·legal d'immigrants des del nord d'Àfrica

La Guàrdia Civil ha detingut dues persones i n'investiga una altra com a presumptes autors de delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, abandonament de menors i pertinença a grup criminal.

El passat 22 de febrer es feia la primera fase de l'operació Janu, a través de la qual es desarticulava una organització criminal dedicada al tràfic il·legal d'immigrants des del nord d'Àfrica.

En aquesta primera fase es varen fer un total de sis registres domiciliaris a les localitats de Palma, Inca i sa Pobla i es varen detenir set persones. A més, confiscaren documentació falsificada, unes 1.000 plantes de marihuana i es varen intervenir efectes procedents de robatoris, com bicicletes, televisors i altres aparells electrònics.

Dilluns dematí es va dur a terme la segona fase de l'operació i es varen fer registres domiciliaris a Palma i Santa Maria, on es varen detenir dues persones i també es va confiscar documentació, ordinadors i telèfons mòbils.

L'operació Janu començà a final de l'any 2017 per investigar delictes per tràfic de drogues i robatoris a la Part Forana. En el transcurs es va descobrir que l'organització va ajudar diversos immigrants d'origen algerià, arribats en pasteres a Mallorca, a viatjar fins a França i Bèlgica amb documentació falsificada.

L'operació ha deixat al descobert una organització estructurada i consolidada en el temps. Se n'ha identificat el 'modus operandi', que consistia a presentar-se davant les autoritats competents en matèria de protecció de menors donant vagues explicacions sobre la seva procedència. Segons la Guàrdia Civil, s'ha demostrat que al darrere hi ha un concert previ entre els progenitors dels menors, les persones investigades i els mateixos menors.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF