El Govern reconeix que haurà de fer ajusts en sanitat per les exigències de Madrid

La consellera Pilar Costa destaca que en cap cas les retallades afectaran els drets recuperats dels ciutadans, com l'eliminació de copagament farmacèutic

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha reconegut aquest divendres que l'Executiu treballa per decidir quins ajusts es poden fer en  els pressupostos  de sanitat per complir les exigències de Madrid de reduir la despesa en aquest àmbit. Una carta del Ministeri de Sanitat ha advertit 11 comunitats, entre les quals es troben les Illes Balears, de la necessitat de fer ajusts en la despesa sanitària, que a l'Arxipèlag va créixer el 2018 un 7,1%, encara que el màxim permès era d'un 2,4%.

La Conselleria d'Hisenda treballa en un pla econòmic financer que ha de presentar al setembre pel fet d'haver incomplit la regla de despesa que estableix la denominada llei Montoro. L'important pes de la despesa sanitària ja obligava a incloure mesures de millora d'eficiència dins de l'àmbit sanitari, expliquen des d'Hisenda, però amb aquesta advertència del govern de l'Estat s'haurà d'incidir en l'estalvi en aquest camp.

Costa ha recordat que "la nostra comunitat ha fet un especial esforç en inversions de política social que ens ha permès situar-nos en la mitjana estatal de despesa social, amb aportacions de la mateixa comunitat, malgrat la deficiència de finançament que patim històricament". Per això, ha assegurat que "en cap cas" aquests ajusts es plantegen com a retallades dels serveis que reben els ciutadans i que el Govern no està disposat a tirar enrere els drets recuperats durant aquesta legislatura.

La consellera ha recordat que, per exemple, es va eliminar el copagament farmacèutic i que en els quatre anys de la legislatura es va incrementar el nombre de targetes sanitàries amb més de 70.000, mesures que han tingut un clar impacte econòmic sobre el pressupost de la Comunitat. La despesa prevista en salut del Govern per al 2019 és de 1.726 milions d'euros del total de 5.457 milions del pressupost de la Comunitat.

Pel Govern, no podem parlar de cap manera d'un excés de la despesa social, sanitària o farmacèutica, sinó d'un dèficit de finançament. "El dret de les persones és el més important", ha indicat Costa.

Algunes de les mesures d'eficiència que es recomanen dins aquest àmbit ja han estat implementades pel Govern a final de legislatura, com la central de compres, però des de la Conselleria d'Hisenda  se n' avancen algunes altres, com la millora dels procediments de subhasta per l'adquisició de  material  o medicaments.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF