El Govern balear reclama tornar a controlar la salut dels passatgers peninsulars i europeus

L'Executiu d'Armengol estudia la possibilitat de recomanar quarantenes als viatgers que vinguin de zones amb incidència alta de covid-19

El Govern balear reclamarà al Ministeri de Sanitat tornar a fer-se càrrec dels controls sanitaris als passatgers peninsulars i europeus que arribin als ports i aeroports de les Balears. El govern espanyol va assumir la supervisió de la salut dels viatgers l'1 de juliol i, segons fonts de la Conselleria de Salut, des de llavors no ha fet cap control a aquells provinents de la Península. 

L'Executiu de Francina Armengol preveu com a possibilitat recomanar quarantenes a les persones que arribin a les Illes des de zones amb incidències elevades de contagis per covid-19. Aquesta és una mesura que recomana el Comitè autonòmic de malalties infeccioses però que pera ara no s'inclourà dins les peticions a Madrid.

Una darrera petició ha estat que "s'ha d'accelerar l'implementació" d'una eina de rastreig de contactes digitals que doni suport a la feina feta per l'equip de rastrejadors, "sigui directament des de la Comunitat Autònoma o des del Ministeri de Sanitat". Aquestes peticions arriben després que el Comitè autonòmic de gestió de malalties infeccioses hagi avaluat la situació actual en què es troba l'Arxipèlag quant a la pandèmia. Aquest dissabte hi va haver una reunió d'urgència per concretar les demandes, que ja han estat remeses a l'executiu espanyol. D'altra banda, la Conselleria ha informat que s'ampliarà la plantilla de rastrejadors de 150 a 400 persones.

Cal recordar que la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ja va manifestar que voldria fer proves als passatgers originaris de zones amb una incidència de més de 50 casos per cada 100.000 habitants, que és el llindar a partir del qual recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) establir controls. En el cas de la Península, Catalunya i l'Aragó estan per sobre d'aquest límit d'incidència acumulada, amb 63 casos per 100.000 habitants en el primer cas i 93 en el segon.

El Govern balear va fer PCR a menys del 0,01% dels passatgers

Com ha informat l'ARA Balears, mentre que va gestionar els controls sanitaris als ports i aeroports, el Govern balear només va fer proves PCR a menys del 0,01% dels passatgers que van arribar des del 19 de març -cinc dies després de l'estat d'alarma- fins al 30 de juny. En total, 300.472 persones han passat pels controls sanitaris dels ports i aeroports de les Balears. De totes aquestes, només detectaren símptomes compatibles amb el covid-19 en 66 passatgers, i només 30, menys del 0,01% del total, es varen derivar al 061, segons les xifres de l'informe final dels controls sanitaris fet per la Conselleria de Salut.

A més, ni tan sols es varen fer proves per detectar el coronavirus als 30 sospitosos; això depenia del moment en què varen arribar i del protocol que hi havia, perquè han anat canviant. Alguns, si no tenien febre o símptomes respiratoris, quedaven en aïllament. D'altra banda, ara mateix a les Illes es fan la meitat de les proves PCR que es feien al maig.  Quan la Conselleria de Salut va començar a facilitar les xifres de les proves, fa dos mesos, la mitjana diària era de 2.055 i el mes de juliol és de 1.102.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF