El Govern aprovarà nou noves Zones d'Especial Protecció d'Aus i n'ampliarà dues

La mesura afectarà vuit indrets de Mallorca, dos d'Eivissa i un altre de Formentera, i suposarà un increment d'un 8,4% 

El Govern aprovarà aquest divendres nou noves Zones Especials de Protecció d'Aus (ZEPA) i n'ampliarà dues a les Balears, amb 11.775 hectàrees, que suposaran un increment d'un 8,4%. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha assenyalat que l'ampliació  afectarà  vuit zones de Mallorca, dues d'Eivissa i una de Formentera. 

En concret, l'Executiu aprovarà a Mallorca la ZEPA de la costa nord-oest amb 560,8 hectàrees; la de Maristany, amb 43,8 hectàrees; la del Pla de Vilafranca, amb 1,732,7 hectàrees; la del Pla del Blanquer, amb 861 hectàrees; la de Son Real, amb 908,6 hectàrees, i la del Massís de Randa, amb 2.142 hectàrees.

Per altra banda, a Eivissa es crearà la ZEPA de l'illa  d'en  Calders, amb 2,7 hectàrees, i l'illot de Cala Salada, amb 0,6 hectàrees, mentre que a Formentera s'aprovarà la ZEPA de Punta Prima, amb 41,9 hectàrees. A més d'aquestes noves ZEPA, la institució autonòmica ampliarà dues zones protegides més de Mallorca: la Costera (Binis- Montcaire ) incrementarà 987,6 hectàrees i la de Cap Enderrocat-Cap Blanc, a la badia de Llucmajor, augmentarà 4.493,3 hectàrees. La creació i ampliació d'aquestes ZEPA permetrà que es protegeixin, com a mínim, 51 espècies d'ocells, entre les quals es troben l'àguila pescadora, el corb marí i la gavina vermella, entre d'altres.

D'altra banda, el Consell de Govern també aprovarà diversos acords complementaris, entre els quals figuren dotar amb major inversió a les explotacions agrícoles que es troben dins les ZEPA. "La supervivència dels hàbitats i les espècies que volem preservar depenen de l'activitat agrària i ramadera, a més de la importància d'aquest sector", ha recordat el conseller.

En aquest sentit, Vidal ha indicat que a les Illes ja hi ha unes 15.000 hectàrees ZEPA en les quals la caça tradicional no s'ha vist afectada. El conseller també ha recordat que fa nou anys que es va fer l'última revisió de les ZEPA a les Balears i, des de llavors, l'Executiu autonòmic ha aconseguit reintroduir l'àguila  coabarrada .

La normativa

Les  ZEPA són  un instrument que preveu la normativa europea i tenen l'objectiu de garantir la protecció de determinades espècies d'aus. A les Balears, la darrera revisió d'aquesta figura de protecció es va fer fa nou anys. Per tant, segons la Conselleria de Medi Ambient, es considera convenient actualitzar-les tenint en compte l'avenç dels coneixements disponibles i els canvis sobrevinguts en la distribució d'aus a les Illes.

La nova llei agrària genera un consens majoritari en el sector

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF