Publicitat
Publicitat

El parlament europeu aprova eliminar el 'roaming' a partir del desembre del 2015

La mesura ve acompanyada de noves regles per impedir que les grans companyies de telecomunicacions obstaculitzin a la competència

El ple de l'Eurocambra ha aprovat aquest dijous per àmplia majoria - 534 vots a favor, 25 en contra i 58 abstencions- el paquet legislatiu per prohibir el recàrrec de tarifa per l'ús del mòbil a l'estranger, anomenat roaming, tant pels missatges de text o per navegar per internet que entraria en vigor com a molt tard a partir del 15 de desembre del 2015.

Els eurodiputats també han recolzat les noves regles més estrictes per impedir que les companyies de telecomunicacions puguin bloquejar o obstaculitzar el serveis rivals com Skype o Whatsapp.

Les noves normes xoquen amb les grans operadores europees, com Telefonica, France Telecom o Deutsche Telekom, que al·leguen que la supressió del roaming reduirà els seus ingressos i es traduirà en una retallada de les inversions necessàries per desplegar les noves xarxes de fibra òptica.

La nova legislació però, encara té un futur incert perquè tot podria canviar a partir del 25 de maig quan es celebrin les eleccions europees. A més, els governs encara no han arribat a un acord entre elles per negociar els acords entre els eurodiputats. Tot i això, la vicepresidenta i responsable de telecomunicacions, Neelie Kroes, s'ha mostrat optimista ja que espera un acord per a finals del 2014.

"Aquest vot és la resposta que dóna la UE a les expectatives dels ciutadans i de fer la vida als ciutadans europeus més fàcil i més barata", ha afegit Kroes.

L'eurodiputada del Partit Popular, Pilar del Castillo, ha celebrat que, a més d'eliminar el roaming, el Parlament hagi aprovat un sistema de mesures per una gestió més eficient de l'espectre radioelèctric que permetrà un desplegament més ràpid del 4G i del 5G a Europa. 

El Parlament ha inclòs disposicions sobre l'"ús raonable" amb l'objectiu de garantir que els clients no abusin de les noves regles, per exemple comprant un telèfon a Lituània i utilitzant-lo sempre al Regne Unit beneficiant-se dels preus lituans. El text assegura que la "gestió del trànsit" ha de ser "transparent, no discriminatòria i proporcionada".PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF