Epidemiologia apunta que pugen a 47 els casos relacionats amb el brot d'hepatitis A

Les persones que es relacionen amb l'afectat han d'acudir al centre de salut en detectar-se un cas d'aquesta malaltia

El Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears informa que fins a aquest dimarts s’han identificat 47 casos relacionats amb el brot d’hepatitis A iniciat en un restaurant de Palma, 33 dels quals són persones que varen menjar en aquest establiment, 5 de les quals són treballadors (una de les quals és la que va iniciar el brot) i 9 són casos terciaris, és a dir, que s’han contagiat a partir dels anteriors.

De moment, no hi ha cap cas de persones que varen menjar en el restaurant que hagi iniciat símptomes després del 25 de desembre, és a dir, que totes s’han contagiat a partir del primer cas, durant la segona quinzena del novembre passat.

D’altra banda, s’han enviat 16 mostres al Centre Nacional de Microbiologia per fer proves de filogènia que permetran verificar la cadena de transmissió entre persones.

La Direcció General de Salut Pública i Participació vol recordar que l’hepatitis A és una malaltia vírica de transmissió oral-fecal, que es transmet per contacte estret amb persones infectades o a través d’aigua o aliments contaminats. Per evitar el contagi, és necessari que les persones amb hepatitis A segueixin escrupolosament normes d’higiene i de rentada de mans després d’anar al bany i abans de manipular aliments.

Els establiments que elaboren o serveixen aliments són responsables que les persones que hi fan feina compleixin de manera estricta aquestes normes.

Quan es detecta un cas d’hepatitis A, totes les persones que conviuen o es relacionen de manera estreta amb l’afectada han d’acudir tan aviat com sigui possible al seu centre de salut, ja que és necessari que rebin mesures preventives, bé mitjançant vacuna o immunoglobulina segons l’edat. Aquestes mesures només són efectives durant les primeres dues setmanes després de l’inici dels símptomes.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF