Durant l’embaràs i el postpart, una de cada cinc dones presenta algun trastorn de salut mental

El 75% d'aquestes mares no estan diagnosticades ni rebran tractament

El període que va des de l’embaràs fins al primer any del postpart és un moment de vulnerabilitat en la vida d’una dona per a l’aparició o la recaiguda d’una patologia mental. De fet, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat, una de cada cinc mares presenta algun trastorn de salut mental durant aquest període. I es calcula que el 75% d’aquestes mares no està diagnosticada ni rebrà un tractament ni el suport adequats.

Són dades presentades en el I Curs de salut mental perinatal Illes Balears, organitzat per l’IBSMIA i que ha tingut lloc aquest dimecres dematí a l’Hospital Universitari Son Espases amb l’assistència de devers 300 professionals, entre psicòlegs, psiquiatres, obstetres, ginecòlegs, neonatòlegs, pediatres, infermers i comares, entre d’altres.  

L’objectiu del curs és millorar els coneixements sobre els trastorns mentals perinatals i els tractaments basats en l’evidència científica, adquirir eines per detectar-los, conèixer les recomanacions terapèutiques que asseguren una correcta atenció a la salut mental materna i reflexionar sobre l’organització de dispositius i serveis de salut per a una adequada atenció de la mare i del nadó.

Els trastorns més comuns són la depressió i l’ansietat, però també n’hi ha d’altres, no tan freqüents però igual d’importants, com la psicosi puerperal, el trastorn obsessiu i compulsiu, el trastorn bipolar, els trastorns relacionats amb traumes i factors d’estrès, etc.

Entre les conseqüències de la malaltia mental per a la mare, hi destaquen malnutrició materna; alteració del patró del son; cures inadequades durant l’embaràs; empitjorament d’altres malalties; increment del consum de tabac, d’alcohol i d’altres drogues; increment del risc obstètric i de parts complicats i instrumentalitzats; risc de part prematur, d’avortament espontani i de baix pes del nounat; interferència en l’alletament matern, en les cures del nadó i en l’establiment d’un vincle sa mare-nadó. Una de les conseqüències més impactants i de més risc és el suïcidi, que és una de les principals causes de mort materna durant el primer any postpart.

També hi ha la possibilitat que hi hagi alteracions en el neurodesenvolupament del nounat que el faci més irritable i més difícil de consolar, amb un son més interromput i amb dificultats emocionals, cognitives i conductuals que s’estenen durant la infància i l’adolescència. 

Les guies internacionals de pràctica clínica sobre salut mental perinatal recomanen la creació de dispositius multidisciplinaris, tant hospitalaris com comunitaris, amb formació específica en aquest àmbit. Entre les recomanacions, hi destaquen l’avaluació de la salut mental en l’etapa gestacional, la recollida sistemàtica d’antecedents personals de trastorns de salut mental en embarassos previs i la detecció sistemàtica d’aquests trastorns amb instruments d’avaluació específics.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF