Societat 01/02/2018

Duran acusa el govern de Cort de costar 1,4 milions per no elaborar el PGOU

Diu que "el 24 de setembre del 2015 es va aprovar per unanimitat que la redacció del PGOU de Palma no s'externalitzàs, sinó que fos desenvolupada per tècnics de la casa amb possibles col·laboracions externes"

Lluís Felipe Lorenzo
3 min
Duran acusa el govern de Cort de costar 1,4 milions per no elaborar el PGOU

PalmaLa portaveu del grup municipal popular, Marga Durán, el regidor Javi Bonet i la regidora Lourdes Bosch han comparegut en roda de premsa per denunciar l'“aixecada de camisa” que ha suposat que “durant els gairebé tres anys de legislatura que sumam, ni Hila ni Noguera hagin fet absolutament cap avanç en el Pla General”, fet que segons Durán es va constatar ahir amb l'aprovació dels plecs per a la contractació de l'elaboració del Pla General d'Ordenació Urbana per una quantitat d'1.400.000 euros.

Així, Durán ha afirmat que ahir es va demostrar que tant Hila com Noguera han enganat la ciutadania perquè mentre que “al llarg d'aquests tres anys s'han cansat de repetir que treballaven en un nou Pla General per a la cuitadania, ahir vàrem tenir coneixement que ara se n'iniciaran els treballs d'elaboració”.

A més, la portaveu ha criticat que "novament estam davant un exemple del que el Pacte fa des de totes les seves àrees: ignorar els acords de ple". En aquest sentit, ha recordat que "el 24 de setembre del 2015 es va aprovar per unanimitat que la redacció del PGOU de Palma no s'externalitzàs, sinó que fos desenvolupada per tècnics de la casa amb possibles col·laboracions externes".

L'edil ha apuntat que a una pregunta de ple del 23 de març del 2016, Noguera va respondre, tal com consta en les actes de la sessió, que “estam en una fase d'estudi perquè l'any que ve pugui plantejar-se'n una aprovació inicial”. D'altra banda, el 23 de febrer de 2017 es va aprovar en ple que l'aprovació inicial del Pla General es duria a terme abans del primer trimestre de 2018, cosa que òbviament ha estat un “gran engany”.

Duran ha criticat que ahir s'aprovàs aquest contracte en Junta de Govern a esquena de l'oposició. “Estam cansats que l'equip de govern aprovi en els plens acords perquè tot es faci per consens i a l'hora de la veritat ens trobem amb una política de fets consumats, en la qual el contracte d'elaboració del PGOU s'aprova aquest dimecres i ens citen dimarts que ve per abordar el tema”.

A més, Durán ha considerat que l'elaboració del pla és un “menyspreu absolut” als funcionaris de la casa, que són els qui, segons l'edil, tenen “un alt coneixement de les normatives, una gran experiència i una profunda especialització”, per la qual cosa –tal com es va aprovar en ple– se'ls podria haver encomanat aquesta tasca amb col·laboracions puntuals externes.

Així mateix, ha assenyalat que, “després d'haver examinat els plecs aprovats, ens temem que vindrà una empresa de fora a dir-nos el que hem de fer a Palma”, i ha explicat que en el contracte es valoren una sèrie de premis i crida l'atenció que, com a referència dels premis autonòmics, únicament es tinguin en compte els atorgats pel País Basc i Catalunya.

Per la seva banda, Lourdes Bosch ha explicat que la justificació de la necessitat del contracte que ahir es va aprovar data del 3 d'octubre de 2017 i, no obstant això, “no ens n'assabentam fins ahir, en revisar els acords de la junta de govern”.

Bosch ha criticat que la decisió de gastar 1.400.000 euros en una externalització, en contra de tots els acords de ple, sigui una decisió purament política. En aquest sentit, ha apuntat que l'informe del 3 d'octubre estigui signat només pels responsables polítics: el regidor, el gerent d'Urbanisme i el director general d'Urbanisme.

Per l'edil, resulta un “burla” que en l'informe s'al·ludeixi a la “necessitat de disposar tan aviat com sigui possible d'un nou Pla General”, tot i que resulta una obvietat que durant tres anys no ha estat una prioritat per a cap dels dos regidors de l'àrea. “Tres anys més tard descobreixen que el Pla general és una necessitat urgent?, tres anys més tard descobreixen que Palma té una altíssima complexitat en temes de mobilitat, habitatge, equipaments o serveis?, tres anys més tard descobreixen que el marc general vigent presenta gran diversitat de normes en contínua transformació?, tal com plasmen en el contracte".

Lourdes Bosch ha qüestionat que, tal com estan configurats els criteris d'adjudicació avaluables, es podria donar la circumstància que funcionaris de Mallorca, amb un altíssim coneixement de la normativa vigent i la complicada realitat urbanística de Palma, en quedassin exclosos per no disposar dels premis proposats pel regidor d'Urbanisme, José Hila, i els seus col·laboradors.

stats