Societat 17/12/2018

Les Illes triplicaran la seva producció d'energia fotovoltaica en dos anys gràcies a 40 milions en ajudes

Les empreses del sector valoren de manera molt positiva les subvencions i consideren que les inversions en renovables rebaixaran la factura elèctrica

Carles Tudurí
3 min
Els parc fotovoltaics podran demanar ajudes FEDER.

PalmaBalears passarà de poc menys del 3% que produeix en energies renovables a més d'un 10% gràcies a la posada en marxa de 21 nous parcs fotovoltaics que rebran un fort impuls gràcies als 40 milions d'euros que el govern espanyol destinarà a les Illes provinents dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La decisió de reservar una part per a la comunitat de les ajudes estatals que es dediquen a impulsar aquest tipus de producció energètica ha estat presentada aquest dilluns pel conseller de Territori, Marc Pons, i el director d'energies renovables del govern espanyol, Joan Groizard.

El conseller ha explicat que a les Illes hi ha en l'actualitat 38 parcs fotovoltaics que produeixen entre un 2,5% i un 3% de l'energia que consumim. Tots són menors de 4 megawatts i fa prop de deu anys que no s'obre cap nova instal·lació. En aquest moment hi ha 17 parcs de fins a aquesta potència en tramitació, a més de 4 que tenen entre 15 i 50 megawatts. En total, la producció d'aquests 21 centres seria de 137,6 megawatts, amb la qual cosa es multiplicaria per tres la producció actual.

Segons ha explicat Groizard, la convocatòria podria estar publicada al BOE el primer trimestre de l'any que ve, de manera que durant el 2019 es podrien a començar a instal·lar les plaques en els parcs per començar a produir energia. El conseller ha destacat que el temps és de 4 a 5 mesos, per la qual cosa confia que les Illes el 2020 ja tinguin aquesta capacitat de producció i que, a més, s'incorporin nous projectes de parcs fotovoltaics.

Els 40 milions anunciats suposarien, segons Groizard, entre un 20% i un 30% de la inversió necessària per tirar endavant tots aquests projectes, de manera que l'impacte econòmic total d'aquesta despesa es podria situar sobre els 200 milions d'euros.

Els ajuts estan condicionats al fet que els promotors mantinguin la titularitat dels parcs durant almenys cinc anys. A més, els criteris d'adjudicació valoraran l'estat més avançat de la tramitació i el menor percentatge que se sol·licita en ajudes.

Pons ha remarcat la importància econòmica d'aquest sector productiu i el seu impacte sobre la competitivitat de les Illes, ja que es generaran nombrosos llocs de feina, una part dels quals de perfil molt qualificat, com els d'enginyers.

Valoració positiva

El sector fotovoltaic, representat per UNEF, ha valorat aquest dilluns de manera positiva, després d'anys d'espera i demanda, la convocatòria de subvencions a la inversió que realitzarà el Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la IDEA i amb el finançament dels fons FEDER a les Illes Balears.

"Aquestes ajudes estaran destinades a l'impuls de la instal·lació de tecnologia solar fotovoltaica a fi de reduir les emissions de CO2, que el seu 'mix' actual de producció energètica és no només un dels més contaminants d'Espanya sinó que a més té un cost de generació elèctrica de gairebé el doble que la mitjana peninsular (84,6 €/MWh insular enfront d'una mitjana peninsular de 50 €/MWh el 2017).

Les subvencions a la inversió de 40 milions d'euros haurien de facilitar la instal·lació de 250 megawatts de nova potència, la qual cosa aportaria un estalvi al sistema elèctric d'almenys 16,5 milions d'euros anuals. Això suposa que les ajudes a la inversió serien recuperades en estalvis al sistema en menys de 2,5 anys, i contribuirien a reduir de manera notable el cost de la producció elèctrica, passant dels actuals 84,6 euros/MWh a 45 euros/MWh, amb l'estalvi en factura que implicaria per als ciutadans balears i per a tots els espanyols.

stats