Societat 11/06/2020

Balears passarà de poder fer 3.140 proves diàries de covid-19 a fer-ne 10.000

Salut ha informat de cinc nous contagis, set persones més recuperades de coronavirus i cap mort en 24 hores

M. Fuster
5 min
Cal més personal i més material per afrontar les proves massives de covid-19

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha assegurat que les Illes passaran de poder fer 3.140 proves diàries de covid-19 a fer-ne 10.000. El Govern ha fet compres per un valor de 600.000 euros de material tecnològic destinat als laboratoris de les Illes per possibilitar aquest important increment. Gómez ha assenyalat que aquestes proves es realitzaran "quan sigui necessari". D'altra banda, s'ha informat de la detecció de cinc nous casos de coronavirus i de la curació de set persones més. No s'ha produït cap mort relacionada amb el covid-19 en 24 hores. Actualment, hi ha 204 casos actius de SARS-CoV-2 a les Illes, dos menys que ahir.

Gómez ha apuntat que l'augment de la capacitat de fer proves de manera diària fins i tot podria superar les 10.000 i arribar a les 20.000, i també ha explicat que l'objectiu és incrementar "la vigilància per localitzar possibles rebrots" de la malaltia.

12 empreses illenques fabricaran material de protecció contra el covid-19

La consellera ha informat que, de les més de 30 empreses illenques que es varen presentar per produir material de protecció del contagi del coronavirus, s'ha arribat a un acord amb 12, a les quals el Govern pagarà prop d'un milió d'euros. Les empreses hauran de fabricar 200.000 mascaretes, 30.000 bates, 10.000 pantalles i 250.000 unitats de gel hidroalcòlic.

Les Illes fins ara han adquirit 430 tones de material de protecció contra el covid-19, entre el qual hi ha 25 milions de mascaretes i 252.000 ulleres de protecció, cosa que ha significat una inversió per part del Govern de més de 40 milions d’euros.

Classificació dels malalts per colors

La consellera de Salut ha defensat que el fet de classificar els malalts de coronavirus a les residències com va informar Diario de Mallorca és un dels sistemes de classificació que s'utilitzen habitualment en l'àmbit internacional, per poder gestionar, en funció de l'estat de salut de malalt de manera més ràpida i eficaç. És una fórmula que també es pot fer servir amb números i que s'utilitza quan la incidència de la malaltia afecta molts pacients. Gómez ha dit que no es va informar els familiars d'aquesta classificació, com tampoc es fa quan s'utilitza la de números. També ha assegurat que si és necessari es tornarà a utilitzar. "És un sistema reconegut de manera internacional, que està fora de qüestió".

D'altra banda, ha comentat que els usuaris de les residències es varen traslladar en funció de les seves necessitats a hospitals especialitzats en la cronicitat, com l'edifici Jota de Can Misses, Sant Joan de Déu, l'hospital Joan March o la Creu Roja.

Arribada de turistes

En relació amb el pla pilot que preveu l'arribada de turistes a partir del 15 de juny, Gómez ha assenyalat que la situació d'incidència epidemiològica de la malaltia d'Alemanya és similar a la de les Illes. També ha remarcat que és fonamental la Declaració Responsable que també es du a terme a Canàries i que ha dit que ja s'ha realitzat a més de 80.000 persones, cosa que ha permès identificar 170 persones amb símptomes respiratoris.

Gómez també ha destacat que s'està treballant per acabar el protocol amb Aena i el govern espanyol per actuar quan aparegui un cas, per determinar on es fa la prova (a l'aeroport o al centre de salut). I que unes de les dificultats que tenen és que els turistes no sempre tenen un domicili concret.

Recuperació d'activitat no covid-19 i grip

L'IB-Salut ha recuperat el 70% de l'activitat ordinària, segons la consellera Gómez, qui també ha assenyalat que com que els darrers mesos no hi ha hagut visites presencials, "les llistes d'espera han augmentat", per la baixada de demanda. El que sí que s'ha incrementat, ha comentat, són els pacients que esperen més de dies 180 dies per cirurgies o 60 per una consulta. D'altra banda, ha assenyalat que l'Atenció Primària s'ha recuperat un 50% i que l'obertura d'Unitats Bàsiques de Salut està prevista per després de l'estiu.

Com ja s'ha assenyalat en altres ocasions Salut preveu en rebrot a la tardor o l'hivern. Arranz ha mostrat la seva preocupació per si coincideix a l'època de la grip, ja que tenen símptomes que poden donar lloc a confusió. En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que s'ampliarà la vacunació de la grip "perquè no tenim la millor cobertura", ha dit.

Evolució de la malaltia

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha explicat que, de l'estudi de contactes, actualment s'està fent el seguiment d'entre 700 i 730 persones, unes 670 de les quals no tenien cap símptoma. La mitjana de contacte per cas és de quatre persones, i dels que s'ha investigat durant la darrera setmana només dues persones han donat positiu a les proves que es fan en cas de tenir símptomes compatibles amb el covid-19 o formar part dels col·lectius vulnerables.

Arranz també ha informat que s'han trobat casos en agrupacions familiars de dues o tres persones i que entre demà i passat demà finalitza l'aïllament del brot de la família detectada fa dues setmanes i també d’alguns del seus contactes.

Pacients més joves i menor mortalitat

Les darreres setmanes ha baixat l'edat de contagi dels pacients. "És gent més jove i amb casos més lleus", un fet que, segons l'expert, passa sovint en les pandèmies: en un primer moment, de major gravetat, afecten les persones més vulnerables i després passen la malaltia les persones més fortes. El portaveu de Salut també ha comentat que s'ha millorat el tractament a l'UCI, cosa que pot influir en la baixa mortalitat de les darreres setmanes.

Malalts, recuperats i defuncions

El Servei balear d’Epidemiologia, dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació, ha confirmat fins aquests dijous 2.247 casos de persones amb SARS-Cov-2 a la comunitat, 5 més que ahir. No obstant això, seguint els nous criteris de comptabilització del Ministeri de Sanitat, que exclouen les 105 serologies positives anteriors a l’11 de maig, ha notificat 2.142 casos a les Illes Balears al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES). D’aquests casos comunicats, 1.879 corresponen a Mallorca, 92 a Menorca, 165 a Eivissa i 6 a Formentera.

D’altra banda, 1.816 persones s’han curat, 7 més que ahir. Així mateix, el Servei d’Epidemiologia no ha notificat cap defunció nova respecte d’ahir i el total acumulat és de 227 morts, dada també pendent de revisar per part del Ministeri.

71 malalts als hospitals, 15 a l'UCI

El Servei de Salut, per la seva banda, informa que actualment hi ha 195 persones ateses per contagi de SARS-CoV-2. Entre aquestes persones, hi ha 71 casos en atenció hospitalària (15 a l’UCI) i 124 a Primària.

Per illes, la situació és la següent: a Mallorca hi ha 54 persones hospitalitzades, 12 de les quals es troben en unitats de cures intensives. 2 persones reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus (UVAC) i 115 són seguides al domicili per part del servei d’Atenció Primària, tot i que no totes són casos positius actius. A Menorca hi ha una persona hospitalitzada al Mateu Orfila (cap a l’UCI) i cap persona atesa per part de Primària. A Eivissa són 16 les persones hospitalitzades (3 a l’UCI) i 7 en el domicili amb atenció per part dels seus centres de salut (una de les quals, a Formentera).

39 sanitaris amb covid-19

Pel que fa als professionals sanitaris, ara mateix 118 es troben en vigilància (107 a Mallorca, 0 a Menorca i 11 a Eivissa) i 39 tenen el contagi actiu (tots a Mallorca). En total, s’han notificat 365 casos entre el personal sanitari de la Comunitat d’ençà que va començar la pandèmia.

PCR i tests d'anticossos

Els laboratoris dels hospitals públics de la Comunitat, així mateix, han duit a terme 122.595 proves (93.582 PCR, 10.553 tests ràpids d’anticossos i 18.460 serologies).

Cap nou cas a les residències

Quant a la situació a les residències de gent gran, els centres no han notificat cap cas nou de contagi ni entre els usuaris ni entre els treballadors. Així, 237 residents han superat la infecció, 22 són casos actius i 89 han mort. A més, 14 treballadors són positius en SARS-CoV-2 i 149 s’han curat. A les residències per a persones amb discapacitat no queda cap cas actiu: els 36 usuaris afectats han superat la infecció, així com els 20 treballadors.

stats