Les Balears sumen 16 nous brots de covid-19 en una setmana

Les Balears es mantenen per sota dels 100 contagis de covid-19 per tercer dia consecutiu

Les Illes Balears han sumat 16 nous brots de covid-19 aquesta setmana, dos més que l'anterior, quan se'n varen detectar 14. Així ho ha comunicat aquest dimecres el portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, qui ha afegit que, "malgrat que siguin més, afegim els brots que hi ha hagut a les residències i, per tant, el nombre total a la Comunitat sembla que disminueix". En concret, cinc s'han produït a residències, dos en ambient laboral, cinc en entorn familiar o social i tres entre ambients familiar, social i laboral. Per últim, un s'ha detectat en una escola, amb un professor i dos alumnes positius.

El portaveu també ha explicat que la taxa de positivitat de les Illes dels darrers set dies és d'un 3,64%, i la incidència acumulada de 14 dies és de 141 casos per cada 100.000 habitants, amb dades de les PCR. Per illes, la que té una major incidència és Eivissa, amb 242 casos, seguida, per ordre, de Mallorca (130 casos), Formentera (66 casos) i Menorca (21,9 casos). Arranz creu que encara falten "unes quantes setmanes" per arribar a la incidència de 60 casos per cada 100.000 habitants que marca la Unió Europea. 

Per la seva banda, Maria Antònia Font ha afirmat que "hem tombat la segona onada" i que "segurament hi haurà una tercera corba, però no sabem com serà". En aquest sentit, ha explicat que estan treballant els marges de millora de les actuacions de la Conselleria en la primera i segona onada "perquè no sabem el marge que ens donarà el virus; la segona esperàvem que vingués amb el fred, i ens ha demostrat que no ens en podem refiar", ha conclòs. 

Test d'antígens

La Conselleria està encara estudiant la fiabilitat dels tests d'antígens, que permetrien diagnosticar molt més ràpidament i de manera més barata el coronavirus. Segons Arranz, al final d'aquesta setmana o principi de la següent ja podrien tenir més informació. Per ara, se sap que aquestes proves són útils per a persones amb símptomes de menys de cinc dies. L'estudi serveix per millorar l'eficàcia en el cas de les persones que no tenen símptomes. En cas que aquestes proves acabin sent prou eficaces, el portaveu ha avançat que serien molt útils en entorns com residències i escoles, o fins i tot per detectar el virus en els passatgers que arriben a les Illes. 

Cal recordar que l'Arxièlag es manté, per tercer dia consecutiu, per sota dels 100 contagis de covid-19. Des de principi d'agost, només hi ha hagut quatre jornades en què la Conselleria de Salut hagi informat de menys d'un centenar d'infeccions al territori, i mai en dies seguits. Aquest dimecres, Salut ha informat de 90 contagis i una mort més per coronavirus. Així i tot, ha informat el Ministeri d'un total de 139, que inclouen les PCR que s'han fet en dies anteriors.

Actualment hi ha 2.427 positius actius i des de l'inici de la pandèmia s'han notificat un total de 14.822 casos de coronavirus a l'Arxipèlag. De les noves PCR positives, 33 han estat a Eivissa, 55 a Mallorca i 2 a Menorca. Formentera no ha registrat cap contagi les darreres 24 hores. La taxa de positivitat continua baixant: el 15 de setembre –dia pic de la segona onada–, un 4,08% i avui, un 3,64%.

Pel que fa a la situació hospitalària, també es manté l'estabilització i aquest dimecres s'ha informat de 17 altes més als hospitals i 179 a l'Atenció Primària. Hi ha un total de 42 persones a l'UCI (una més que ahir), i 208 ingressos a planta (11 menys que la jornada anterior). Per illes, a Mallorca es mantenen 41 UCI actives, i a Eivissa, una. Menorca actualment no en té cap en funcionament. El gruix de persones ingressades a planta es troba a Mallorca (169), seguida de lluny per la pitiüsa major, amb 36 ingressos actius, i Menorca, amb 3 pacients. A Formentera l'Atenció Primària fa el seguiment a 15 contagiats.

A les residències, hi ha ara per ara 63 professionals i 114 usuaris positius actius, 97 dels quals estan hospitalitzats. Quant als professionals sanitaris, hi ha 41 casos actius i 116 casos en vigilància per contact estret amb un positiu.  

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF