Arresten un membre dels Cazorla pels incendis de l'edifici ocupat i dels jutjats d'Eivissa

El detingut i un altre home són investigats per homicidi imprudent en relació amb la mort de la dona calcinada a l'immoble del barri del Viver

Bombers treballant en les tasques d'extinció de l'incendi d'un edifici ocupat a Eivissa. / EFE/SERGIO G. CAÑIZARES

Membres de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional varen arrestar aquest dimarts a Eivissa almenys dues persones que podrien estar relacionades amb l'incendi de l'edifici dels jutjats d'Eivissa del mes de gener i amb l'incendi que el dilluns 13 de maig va cremar un edifici ocupat al barri del Viver, en què va morir una dona i deu persones més van resultar ferides.

Les investigacions estan sota secret de sumari, però segons ha pogut saber ARA Balears, a tots dos detinguts els imputen càrrecs d'homicidi imprudent, incendi i pertinença a banda criminal. Fonts amb accés a dades de la investigació identifiquen Jonathan Cazorla, amb dues causes obertes als jutjats d'Eivissa, com un dels detinguts. Als germans Cazorla, coneguts a l'illa, els varen arrestar el 2015 a Eivissa per 29 robatoris amb força a les Balears en els quals es varen apropiar presumptament de més d'un milió d'euros en joies i doblers en efectiu.

Els germans Cazorla tenien causes pendents al jutjat d'Eivissa –calcinat el mes de gener– per diversos cops fets sobretot mitjançant la tècnica del 'butró' –estampar un vehicle robat contra la tanca o la porta d'un establiment per entrar-hi per la força. Per preparar els robatoris feien servir informació sobre els negocis objectiu que, segons la investigació, obtenien d'una empresa legal: Pitiusas de Seguridad.

A causa de l’incendi del gener, el tercer i el quart pis dels jutjats, on hi havia els jutjats penals i el d'Instrucció número 1, varen quedar totalment cremats. Fins ara la Policia Científica encara no s’havia pronunciat sobre les causes de l’incendi, però la hipòtesi que va ser intencionat ha anat guanyant força, sobretot quan els investigadors varen trobar una motxilla amb material inflamable al pati del col·legi de darrere dels jutjats i varen descobrir que hi havia una escala fora de lloc. A més, segons ha pogut saber l'ARA Balears, la Policia Nacional ha seguit el rastre de diverses persones que havien comprat benzina en una benzinera propera i que podrien estar implicades en l'incendi dels jutjats.

Ara Jonathan Cazorla i l'altre home han estat detingut per la seva presumpta implicació en l'incendi dels jutjats, però també en l'incendi que dilluns de la setmana passada va calcinar un edifici ocupat en el barri eivissenc del Viver i en el qual va morir una dona italiana, motiu pel qual se'ls imputa també el càrrec d'homicidi imprudent.

Encara no se sap per què haurien pogut incendiar l'edifici ocupat però, segons fonts amb accés a dades de la investigació, la Policia sospita que podria haver estat un encàrrec. Mentrestant es continuen investigant les circumstàncies de la mort de la dona i, en concret, si quan es va declarar el foc no va poder sortir perquè la seva parella l'havia deixada tancada a l'habitacle on vivien. L'home, segons va avançar l'ARA Balears, va quedar arrestat per maltractaments i detenció il·legal de la víctima mortal. Segons fonts properes a la dona, quan ell marxava de la casa ocupada la deixava tancada amb cadenats.

Així mateix, cal assenyalar que la Policia investiga, en paral·lel, l'existència d'una organització criminal d'origen búlgar que presumptament llogava de manera il·legal els espais de l'edifici ocupat a persones immigrants.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF