TOCAR TERRA
Societat 02/11/2018

Ajuda en la devastació

3 min
Ajuda en la devastació

Suport al Llevant

Les inundacions a Pollença i Alcúdia també tindran ajudes

Comencen a prendre cos les ajudes del Govern dirigides a donar suport als afectats per la terrible torrentada que va afectar el Llevant de Mallorca. La bateria de mesures en execució inclou els diferents aspectes dels danys produïts i, en el cas de les activitats agrícoles, s’articulen mesures per la via de subvenció, a través dels fons europeus. Per posar-les en marxa s’ha creat un cens d’afectats que estarà obert fins dia 9 de novembre. Després, el Fogaiba tramitarà les ajudes, que cobriran els danys produïts en la ramaderia i agricultura i destinades a la restitució de terrenys i reparació de marges. Les fortes inundacions del 19 d’octubre a Pollença i Alcúdia també tindran el suport adequat del Govern. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca indemnitzarà les explotacions agrícoles que hagin sofert danys en tancaments i parets, maquinària, conreus i animals. L’objectiu és que l’activitat del camp pugui tornar a la normalitat amb la major rapidesa possible.

Cap de fibló a Menorca

Se n’avaluaran les pèrdues per adoptar les mesures necessàries

El darrer episodi catastròfic ha estat el del cap de fibló de Menorca del 28 d’octubre, que ha fet molt de mal a hortolans i vaqueries, i que ha fet malbé a vegades la feina d’anys, arrabassant arbres, horts i teulades senceres. El Consell de Menorca declararà la zona afectada pel desastre i s’avaluaran les pèrdues per adoptar les mesures necessàries, que comptaran amb el suport del Govern balear. Sembla que els principals afectats són els hortolans del barranc de Cala en Porter, sobretot l’hort de Matadones i l’hort de Torralbenc, que han perdut tota la producció, però a més també han perdut devers el 80% dels arbres fruiters. Vaqueries com Santa Rita, Capifort, Morellet i Santa Catalina també han tingut danys en estables, coberts i cases. A tot això s’ha d’afegir el tall del subministrament elèctric. Els mals estan localitzats allà on el temporal hi va passar per damunt, però són intensos.

Premi a Jerònia Bonafè

El guardó vol reconèixer la labor de les dones en el medi rural

Jerònia Bonafè, presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries de les Balears, ha estat guardonada amb el premi Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals, atorgat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb la finalitat de reconèixer la labor de les dones en el medi rural i donar visibilitat i veu a aquest col·lectiu, de tanta importància en la diversificació de l’economia i el sosteniment del territori. Na Jerònia és també la presidenta de l’Associació de Dones de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya. El premi que se li va lliurar va ser l’honorífic, denominat Extraordinari d’Innovació a les Dones Rurals. Un premi merescut per a una dona que ha treballat sense descans, i durant molt de temps, en favor de la pagesia i del cooperativisme d’arreu de les Balears i de tot l’Estat.

Guardó a ‘Uep! Com anam?’

Ha estat reconegut per posar cara i donar veu als olivicultors illencs

El premi Gota d’Oli de 2018, que cada any lliuren el Consell de Mallorca i la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, a les persones i entitats que promouen l’oli d’oliva de qualitat s’ha atorgat enguany al programa d’IB3 Uep! Com anam?, per la seva tasca constant en favor de l’oli de Mallorca i, en especial, per posar cara i donar veu als olivicultors illencs. Recolliren el premi el director de l’espai, Jaume Rovira, el presentador, Felip Munar, i el col·laborador, Toni Ballador. El programa ha ajudat durant anys a difondre el món de l’olivar i de l’elaboració de l’oli d’oliva, cosa que ha contribuït a una major difusió entre la població de les característiques dels olis d’oliva verge extra de Mallorca. Un altre premi merescut. Cal continuar i intensificar aquesta tasca de difusió de l’oli i de la resta de produccions agroalimentàries de les Illes Balears.

Tast d’Agromallorca

Dijous, al Restaurant Cuit es farà un tast de les darreres creacions

La unió d’una empresa hortícola mallorquina capdavantera, com és Agromallorca, i un cuiner innovador, com és Miquel Calent, pot donar excel·lents resultats, si s’hi posen. Dijous que ve, dia 8 de novembre, a les 19.30 i al Restaurant Cuit, de Palma, es durà a terme un tast de les darreres creacions d’aquesta suggerent aliança agrària i gastronòmica, amb receptes de temporada per fer una cuina fàcil i sana. Les hortalisses, les fruites i la tomàtiga de ramellet -la figura estel·lar indiscutible del tast-, ben acompanyats per l’oli d’oliva verge extra de Mallorca i per un punt d’ametla i formatge tendre són els ingredients que Miquel Calent agombola amb saviesa dins el plat. Productes saborosos, naturals i de temporada, treballats d’una manera senzilla per donar vida a una cuina sana i ràpida.

stats