Societat 14/03/2020

Acaparant paper de vàter, arròs, galetes... i posant-se en perill

La Guàrdia Civil ha hagut d'ajudar a regular aquest dissabte l'accés de compradors a l'únic Alcampo de Mallorca

Enric Borràs
4 min
A migdia, a l'Alcampo de Marratxí no hi queda ni un rotllo de paper de vàter.

Palma"Mamà, no t'allunyis de mi!", es queixa llastimosament una al·lota que no arriba a la vintena i corre fent passes petites empenyent un carro carregat de menjar. Duu guants de plàstic dels que s'ofereixen per agafar fruites i verdures -tot i que al carro no se'n veuen-. La seva mare, que ronda els seixanta i podria tenir més raons per patir, es gira i deixa anar mirant al cel: "Ai, Déu meu, filla meva, estàs histèrica". Davant de totes dues hi ha els prestatges d'arròs. Buits. Bé, no del tot; queden alguns paquets d'arròs bomba La Fallera, però la resta han volat fa estona. Un treballador duu més paquets de "l'arròs preferit dels valencians", segons prometen els embalatges, i reconeix que és de l'únic que en queda.

És migdia i l'Alcampo de Mallorca, a Marratxí -un dels supermercats més grans de l'illa-, és ple de gent, però la majoria omple els carros a vessar -acapara- amb calma. A alguns se'ls veu més nerviosos: una parella gran, com si fossin bandits d'un western, duu les boques tapades amb mocadors de flors i mitja dotzena de clients es passegen amb màscares mèdiques. No en falten, com la jove nerviosa, que duen guants de la fruita, i no per agafar-ne. Però hi ha prou clients perquè la gent es toqui i fregui contínuament. El Govern balear ho ha avisat del dret i del revés: "La patronal de distribució garanteix el subministrament", afirma en un tuit que també diu, d'una manera prou clara: "No facis coes (aglomeracions=risc de contagi)". Sembla que fa més por quedar-se sense paper de vàter que contagiar-se.

Compradors, aquest dissabte al migdia, a l'Alcampo de Marratxí.

A les Balears la situació encara no és com en altres comunitats, per ara només s'han confirmat 44 casos de coronavirus, tot i que 18 s'han comunicat de cop aquest dissabte, fent témer l'inici d'un increment exponencial com el que hi ha hagut en altres comunitats. El sistema sanitari ja es prepara per evitar el col·lapse i el Govern balear ha començat a prendre mesures, com ordenar el tancament de discoteques i gimnasos, i imposar limitacions a altres establiments. Però tot això no ha frenat la por de l'escassetat, per irracional que pugui ser. No falten productes perquè no hi ha cap limitació al moviment de mercaderies, només passa que l'augment de la demanda desborda les previsions dels establiments i el ritme de reposició d'alguns productes.

Guàrdia Civil

L'Alcampo de Marratxí n'és un bon exemple: ha obert a primera hora del matí d'aquest dissabte amb una coa de gent esperant que no és gens habitual. "Ha hagut de venir la Guàrdia Civil a regular l'entrada i tot", explica una caixera. Circulen vídeos de l'escena per WhatsApp. "No paraven de sortir amb carros carregats d'aigua i paper higiènic", afegeix fent que no amb el cap. De garrafes d'aigua gairebé no en queden -de botelles, no en falten- i a les 12.15 h una clienta s'endú el darrer paquet de rotllos de paper de vàter, de color rosa. La gent es comença a endur paper de cuina. Un home que es meravella mirant els prestatges buits deixa anar amb eloqüència: "Collons! Sí que caga la gent!".

Prestatges d'arròs, aquest dissabte, a l'Alcampo de Marratxí.

De la majoria de productes, al supermercat, no en falten i hi ha varietat de marques i qualitats. De verdura, fruita i peix frescos, tampoc n'hi ha gens de mancança. De patates, en canvi, només en queda una bossa de congelades, fetes a rodanxes i amb un somriure inquietant, segons la fotografia de l'embalatge. Als congeladors tampoc no hi queden espinacs, ni pèsols, ni mongetes... ni pizzes congelades. Bé, encara n'hi ha de les que tenen menys èxit: de pinya, amb xocolata i rodeo. Els prestatges de llegums estan clarament remenats, però en queden, tant de pot com de secs. Amb la pasta passa més o menys el mateix, en canvi els prestatges de galetes estan gairebé arrasats del tot.

Amb la llet ocorre el mateix. N'hi ha de sobres de la que no és de vaca -de soja, civada, etc.-, però de la més habitual gairebé no n'hi ha. D'Agama, que és mallorquina, tan sols en resta un paquet. D'ous frescos tampoc no en queden ni mitja dotzena i les caixes on s'exposaven estan mal amuntegades, com si algú les hagués remenades cercant desesperadament el darrer paquet. Als prestatges de productes de neteja també hi ha força buits on s'exposa el lleixiu, però encara en queda.

Si algú fa una ullada general al supermercat pot comprovar fàcilment que a la part de roba i altres productes gairebé no hi ha clients, es concentren a la zona de menjar, que sembla prou ben servida. Cal fixar-s'hi per veure que hi ha productes concrets que han desaparegut, o falta poc perquè ho facin. Els excessos també es poden comprovar a l'aparcament de l'àrea comercial, on desembarquen els clients amb carros d'on sovint cauen productes, de tan plens que van. Una parella jove (tots dos amb mascareta) omple la part del darrere del Twingo blanc -que duu els seients posteriors estirats- fins a tal punt que ella s'ha de posar un paquet de 12 rotllos de paper de vàter als peus del seient del copilot. No els en faltarà.

stats