Política 14/03/2020

15 dies sense discoteques Ni gimnasos i amb limitacions a bars i cinemes

El Govern aprova un pla de mesures excepcionals que també prohibeix als comerços les promocions que impliquin una gran afluència de públic

Maria Llull
3 min
15 dies sense discoteques Ni gimnasos i amb limitacions a bars i cinemes

PalmaEl Govern va aprovar divendres un pla de mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi del coronavirus. A més de les que afecten l’educació i la sanitat, hi ha restriccions en molts altres àmbits, com l’oci, el transport i el comerç. “Demanam a la població que quedi a casa i eviti les aglomeracions”, va manifestar la presidenta, Francina Armengol, després d’enumerar les mesures que afectaran les sales de festa i de joc i els gimnasos, que tancaran, i els bars, les cafeteries, els restaurants, els cinemes i els teatres, que continuaran l’activitat amb restriccions. Armengol també assegurà que, si l’evolució de la situació ho requereix, el Govern haurà de prendre noves decisions.

Tancats 15 dies

Sense sales de festa i de joc ni instal·lacions esportives

El Govern va prohibir l’activitat als establiments d’oci durant 15 dies, a partir de divendres a mitjanit. Aquesta mesura abasta discoteques, sales de festa, cafès concert, sales de ball, sales de joc, bingos, casinos, locals d’apostes i gimnasos.

Aforament limitat

Es permet un màxim de 300 persones a bars, restaurants i cinemes

Els bars, restaurants, cafeteries, cinemes i teatres han de reduir obligatòriament un terç el seu aforament, amb un màxim de 300 persones.

Ajornament de fires

L’Ajuntament de Palma decreta el tancament del Ram

L’Ajuntament de Palma decreta el tancament del RamEl Govern va reclamar l’ajornament de totes les fires els pròxims 30 dies. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Palma va decretar el tancament del Ram. Però l’Executiu també va demanar que es mantinguin les parades d’aliments en els mercats municipals. En el cas de Palma, els mercats municipals d’alimentació restaran oberts.

Sense publicitat

No es poden fer promocions que puguin provocar aglomeracions

Pel que fa als establiments comercials, estan prohibides la publicitat activa i les promocions que impliquin una gran afluència de públic.

Freqüències de tren

Augmenten en hora punta per ampliar la distància de seguretat

Una altra de les mesures del Govern és l’increment de freqüències de tren en hora punta per poder ampliar la distància de seguretat entre els viatgers. D’altra banda, també es va decidir incrementar la neteja i la desinfecció diària de tots els mitjans de transport públic.

Ports i aeroports

Restricció temporal de les connexions amb les Balears

Francina Armengol va demanar divendres al govern espanyol que restringeixi temporalment les connexions aèries i marítimes amb les Illes. En qualsevol cas, el Govern informarà les persones que vinguin de zones altament afectades pel coronavirus que estiguin en quarantena durant 14 dies.

Més peticions a Madrid

Mesures per protegir els treballadors i injectar liquiditat a les autonomies

Pel que fa al mercat laboral, el Govern ha demanat a l’Estat que s’abonin les cotitzacions a la Seguretat Social de març i abril dels fixos discontinus i que els treballadors afectats per un ERTO puguin cobrar la prestació sense descomptar-la de l’atur acumulat. Les Balears han reclamat mecanismes extraordinaris per injectar liquiditat a les comunitats autònomes i que es revisin els objectius d’estabilitat pressupostària, regla de despesa i deute.

Cabrera, aïllada

No hi haurà connexions de caràcter recreatiu amb l’illa

El Govern va susprendre les connexions amb l’illa de Cabrera que no siguin estrictament necessàries.

Restriccions a Formentera

Es redueixen les freqüències diàries amb Eivissa

La connexió marítima de Formentera amb Eivissa es restringeix a deu viatges en cada sentit, inclosos els de primera i darrera hores.

Serveis Socials

Suspensió de programes de formació o suport a dependents i discapacitats

En l’àmbit social, el Govern va ordenar la suspensió dels programes de formació per a dependents i discapacitats. També es va cancel·lar l’activitat dels clubs de gent gran i s’ordenà un major control de les residències: només hi podrà haver un acompanyant i s’hi prohibeix l’entrada a persones amb símptomes. Per la seva banda, el Consell de Mallorca va anunciar el tancament de totes les llars socioculturals i centres de dia per a gent gran.

Personal de l’Administració

El Govern demana un plus de responsabilitat als funcionaris

La feina dels funcionaris, als quals la presidenta va demanar “un plus de responsabilitat”, continuarà amb relativa normalitat, encara que l’atenció al públic es por reduir. Les persones amb fills en edat escolar podran sol·licitar vacances i dies d’assumptes propis, i en casos puntuals es podrà recórrer al teletreball. Quant a les oposicions, s’ajornen un mes.

stats