Societat 24/03/2022

El 87% de les infermeres de les Balears estan a favor del dret a l'eutanàsia

Només el 6,7% demanaria objecció de consciència amb tota seguretat, segons una enquesta del COIBA

ARA Balears
2 min
L'eutanàsia està legalitzada des de l'estiu.

PalmaEl 86,6% de les infermeres de les Balears consideren que les persones tenen dret a decidir quan i com volen morir , segons una enquesta del Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) que ha fet pública aquest dijous. D'aquestes, un 66,8% varen manifestar-se a favor del dret a l'eutanàsia "amb seguretat", mentre que un 19,8% varen dir que sí, "encara que amb reserves".

Aquesta és una de les principals conclusions de l'enquesta feta de manera voluntària i totalment anònima a les 6.857 infermeres col·legiades durant el 2021 per la Comissió Deontològica, de les quals es varen recollir en total 341 respostes vàlides. L’objectiu d’aquesta enquesta era identificar les actituds i coneixements de les infermeres davant aquesta nova prestació .

L'enquesta també mostra que un 65,6% de les professionals estarien disposades a participar en la preparació i administració del fàrmac, mentre que un 12,2% es negaria a fer-ho. A més, un 85,1% de les infermeres estarien disposades a acompanyar el pacient durant el procés eutanàsic, mentre que un 8,2% ho rebutjaria.

En concret, un 59,8% de les infermeres participants varen assenyalar que no sol·licitarien exercir l'objecció de consciència, mentre que un 10,5% va preferir no contestar i un 18,1% va afirmar que "segurament no" ho faria. En l'altre extrem, un 6,7% va afirmar que sol·licitaria l'objecció de consciència amb tota seguretat, mentre que un 5% ho veia probable però no segur.

Així mateix, de l'enquesta es desprèn que el 90,7% de les infermeres estan disposades a participar "en el procés de diàleg i reflexió amb un pacient que sol·licita ajuda a morir", una cosa a la qual objectaria un 5% dels professionals que varen fer l'enquesta. Finalment, les infermeres que varen prendre part en l'estudi varen destacar també la seva disposició en general a participar en un programa formatiu específic sobre la prestació d'ajuda a morir (78,4%),

“Aquestes xifres indiquen que les infermeres estan disposades a participar, juntament amb altres professionals implicats, en tots els aspectes que la nova llei dictamina”, ha valorat el coordinador de la Comissió Deontològica del COIBA, Pedro Martín Montañez. “Les infermeres sovint empatitzen amb el sofriment de persones que, a causa del patiment de malalties greus, cròniques, incurables o impossibilitants, no poden exercir una autonomia personal completa o simplement volen deixar de sentir un dolor físic insuportable", ha afegit.

Per acabar, Martín ha ressaltat la necessitat de les professionals "d'adquirir o millorar les seves destreses i habilitats en relació amb tot el procés que porta qualsevol persona a sol·licitar la prestació d'ajuda a morir”. Una formació "necessària per garantir que aquest dret sigui practicat amb totes les garanties que la llei estableix”, afegeix.

stats