Societat 19/12/2021

El 70% dels illencs que han mort per covid-19 aquest 2021 no estaven vacunats

Durant l'any, 422 persones han mort a causa del virus a l'Arxipèlag, 297 de les quals no tenien cap vaccí

2 min
Una UCI de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaEl 70% dels illencs que han mort a causa del coronavirus aquest 2021 no havien rebut cap dosi, segons el darrer informe del Servei d'Epidemiologia del Govern balear. Des del 28 de desembre de l'any passat –quan va començar la campanya de vacunació–, 422 persones no han pogut superar la malaltia a les Illes Balears, i d'aquestes, 297 no havien rebut cap dosi. 37 havien rebut només una dosi i 92 tenien la pauta de vacunació completa. Cal tenir en compte que al gener i febrer és quan més defuncions es varen notificar (167 i 100, respectivament) i, en aquells moments, la cobertura de vacunació encara era molt baixa.

L'informe també evidencia que les vacunes redueixen els ingressos a l'hospital d'aquelles persones que estan immunitzades, sobretot a les unitats de cures intensives. En concret, l'estudi conclou que l'ingrés a l'UCI de les persones no vacunades entre 12 i 64 anys és set vegades major que aquells que tenen la pauta completa. En el cas dels majors de 64 anys, el risc d'acabar a una unitat de crítics és gairebé quatre vegades major per als que no han rebut el fàrmac.

Del total de persones d'entre 12 i 64 anys que han patit la malaltia simptomàtica durant el 2021, el 69% no s'havien vaccinat i, d'aquestes, el 4,4% va acabar en un hospital. En canvi, els vacunats han representat el 18,4% dels simptomàtics i només l'1% ha estat hospitalitzat. Entre els majors de 65 anys, els no vacunats han estat el 53% dels illencs infectats amb símptomes, el 33% dels quals va requerir hospitalització; mentre que, dels immunitzats amb la vacuna (el 36% dels malalts), el 19% va estar a l'hospital.

L'impacte de la sisena onada

El sistema sanitari de les Balears es tensa gradualment a mesura que avança la sisena onada. En una setmana, els ingressos per coronavirus han pujat un 40%: dels 207 pacients infectats de dilluns als 291 d'avui. En concret, els hospitals illencs atenen actualment 243 persones infectades a planta i 48 a l'UCI. Les unitats de crítics es mantenen en risc mitjà, amb una ocupació del 14,1% dels llits destinats a malalts de covid-19. Com és habitual, l'Atenció Primària és la que més pressió pateix, ja que la majoria dels infectats són lleus. Els centres de salut ara com ara fan el seguiment de 9.513 illencs afectats pel virus, 2.736 més que fa set dies. 

Caldrà veure l'impacte que tindran, en aquest context, les reunions socials de Nadal. El portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ja va avisar la setmana passada que després de les festes hi haurà una "pressió important" en el sistema sanitari i que el pic de l'onada no s'espera fins a mitjan gener. Davant l'augment de casos de coronavirus al conjunt de l'Estat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat una conferència de presidents autonòmics aquest dimecres per abordar la situació de la pandèmia de coronavirus en clar creixement per la variant òmicron.

stats