Societat 25/03/2023

Un 60% dels casos que l'Oficina Antidesnonaments de Palma ha obert els darrers vuit anys són per problemes amb el lloguer

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha presentat les dades de l'OAD

ARA Balears
2 min
Desnonaments a Camp Redó

PalmaL'Oficina Antidesnonaments de Palma (OAD) ha obert 5.899 expedients en els darrers vuit anys, segons ha informat aquest dissabte la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol. Un 60,6% d'aquest total (3.580) va ser per problemes per pagar el lloguer, mentre que 1.330 casos varen ser per impagament d'hipoteques; 904, per ocupacions, i 85, per altres situacions. L'OAD ha aturat 1.873 expedients durant aquest període, dada que suposa un 65% del total (2.901). A més, Cort ha explicat que en els darrers vuits anys la mitjana d'expedients a l'any s'ha situat entre 700 i 800, a excepció del 2020, amb 1.030 expedients a causa de la pandèmia.

Truyol ha detallat el perfil de persones demandants que han necessitat l'ajuda de l'OAD. Parlam d'una unitat familiar que viu, principalment, de lloguer, i està composta per parelles amb fills o famílies monoparentals d'edats entre els 31 i els 65 anys. La regidora ha puntualitzat que s'observa un augment de la mitjana d'edat dels demandants (augmenten les franges entre 46-65 anys i majors de 65 anys).

Majoritàriament, els usuaris provenen dels barris del districte de Llevant i 2 de cada 3 dels titulars són dones. Aquesta xifra indica que són elles qui assumeixen un major pes en la recerca d'alternatives de l'habitatge davant la pèrdua de la casa familiar. A més, Truyol ha explicat que els darrers vuit anys s'ha vist un canvi del perfil de persones que han necessitat l'OAD. De fet, quan es va obrir l'Oficina, la majoria de casos eren els de persones amb certes dificultats socials. Ara, s'ha ampliat a famílies treballadores que, tot i tenir ingressos, no poden pagar els imports dels seus lloguers i les seves hipoteques.

En aquest sentit, Truyol ha tornat a demanar "valentia al govern espanyol per aprovar d'una vegada una llei de l'habitatge que permeti solucionar l'emergència residencial que patim a Mallorca i especialment a Palma".

La regidora també ha subratllat que s'ha de tenir en compte que la pèrdua d'habitatge sotmet les persones a un estat emocional crític. "Si tenim en compte que el 57% dels expedients són unitats familiars amb fills a càrrec, la feina de l'Oficina Antidesnonaments ajuda a protegir els infants afectats de les seqüeles que sofreixen a causa de la situació de desnonament", ha dit.

stats