Societat 10/02/2022

44.000 persones s'han vacunat a les Balears d'ençà que es va posar en marxa el certificat covid

La meitat ho va fer durant els primers 10-15 dies

2 min
Cues al punt de vacunació massiu de Son Dureta.

PalmaL'obligatorietat del certificat covid per poder tenir accés a multitud d'establiments o anar a esdeveniments a les Illes Balears sembla que va propiciar el que la Conselleria de Salut i el Govern esperaven. Un total de 44.000 persones s'han vacunat d'ençà que es va posar en vigor el certificat i la meitat ho va fer durant els 10-15 primers dies.

Ho ha explicat avui dijous la consellera de Salut, Patricia Gómez, justament quan ha fet l'anunci que ja no serà necessari haver-lo d'utilitzar més per poder accedir a cap lloc. Això sí, exceptuant el personal sanitari i sociosanitari que encara l'haurà d'emprar obligatòriament perquè "el seu àmbit de feina té un risc elevat".

Així i tot, la consellera ha continuat reiterant la importància de la vacunació a les Illes i ha dit que no renuncia que el 16% que falta de la població per vacunar-se ho acabi fent. Ha esclarit que el sector de la població menys vacunat és el de les persones d'entre 20 i 40 anys i el dels infants de 5 a 11 anys, amb només un 37%. Ha dit que han de treballar "des de la informació i proximitat" per aconseguir-ho, ja que "la pandèmia continua i es continuen morint persones pel covid-19".

Parlant de la vacuna, Gómez ha fet referència que les persones no vacunades de més de 60 anys tenen 54 vegades més possibilitats d'entrar a l'UCI essent positives de coronavirus que no pas les persones amb la pauta completa incloent la tercera dosi de reforç. Encara més les persones majors de 70 anys, ja que és de 64 vegades més. Alhora, també ha confirmat que la tercera dosi del vaccí "s'ha demostrat que és molt útil contra la variant òmicron".

Gómez ha continuat demanant prudència, "encara estam amb 800 contagis diaris, que són molts". Alhora, també ha dit que és cert que ja no són les xifres que s'han vist els últims mesos, quan es va arribar a 6.000 contagis diaris, però que per exemple a Menorca, a l'UCI, hi ha cinc persones a causa del covid i hi ha set llits.

12 morts per covid-19

La Conselleria de Salut ha comunicat 12 morts més per covid-19 a les Balears, que eleven les defuncions durant la pandèmia a 1.778 persones. Es tracta de persones que han mort entre gener i febrer –quatre de les quals eren usuàries de residències– i que s'han notificat després de revisar el registre de mortalitat. Totes tenien entre 60 i 95 anys.

D'altra banda, la corba de contagis continua davallant. En les darreres 24 hores, s'han notificat 782 casos (587 a Mallorca, 79 a Menorca, 83 a Eivissa i 7 a Formentera) i s'ha registrat una taxa de positivitat del 17,1%. La incidència acumulada és de 1.515 casos per 100.000 habitants, segons les dades actualitzades de la Conselleria.

La pressió també es redueix als hospitals, que atenen 335 pacients infectats a planta i 65 en unitats de cures intensives. Les UCI es mantenen en risc alt amb un 19% dels llits covid-19 ocupat. Pel que fa a l'Atenció Primària, fa el seguiment de 10.029 illencs afectats pel virus. A les residències de gent gran, 222 usuaris són positius actius i, d'aquests, 54 estan hospitalitzats.

stats