Societat 24/02/2020

El 2008 es va obrir el primer expedient per explotació sexual d'una menor tutelada per l'IMAS

El Defensor del Menor, Serafín Carballo, assegura que d'ençà d'aquest any l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència sempre ha tingut algun expedient obert

Ara Balears
2 min
El director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, Serafín Carballo, aquest dijous en el Parlament

PalmaEls primers expedients per possibles casos d'explotació sexual de menors tutelats que va rebre l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència es remunten a l'any 2008, segons ha informat el Defensor del Menor, Serafín Carballo, en el programa Hoy por hoy Mallorca de la Cadena Ser. Aquell any a l'oficina es van obrir nou expedients de casos que podien ser compatibles amb explotació sexual o abús a menors, entre els que hi havia "algun cas d'algun menor tutelat".

Segons Carballo, el primer possible cas que va detectar dins l'IMAS va ser el d'una jove romanesa que estava sota la tutela del Consell de Mallorca, un fet que des de l'oficina "es va posar en coneixement tant de la policia com a la Fiscalia" per obrir una investigació. "Nosaltres teniem informació sobre una menor que podia ser víctima d'explotació sexual i ho vam remetre a la Fiscalia per que fessin la investigació corresponent".

Entre l'any 2008 i l'any 2013 l'Oficina va obrir un total de set expedients per possibles casos d'explotació sexual de menors tutelats. "Des del 2008 cada any hem tingut algun expedient que hem passat a la Fiscalia", ha assegurat. "Hem de reconèixer que no és un tema nou, és un problema que ha estat present".

A més, ha assegurat que l'oficina és proactiva i "quan sabem que hi pot haver situacions lesives ho demanam i ho posam en coneixement dels òrgans responsables de les investigacions". Carballo ha remarcat que "és necessari fer una anàlisi de totes les situacions que tenen a veure amb l'explotació sexual infantil per poder reduir-ne l'impacte" i defensa que "una comissió d'experts ho aportarà.

El Defensor del Menor ha assegurat que els darrers 12 anys s'han obert 45 expedients entre els menors tutelats per les institucions i menors que estaven amb els seus pares per casos d'aquestes característiques. Tots ells han estat reportats a la Policia i a la Fiscalia.

Precisament la setmana passada, Carballo va explicar en el Parlament que cada any es notifiquen a Mallorca més de 2.000 casos greus de maltractament infantil. Segons ha explicat Carballo, durant els anys 2017, 2018 i 2019 es varen notificar en el Registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI) un total de 6.191 casos qualificats de greus, que havia de "valorar de manera obligatòria" el Servei de Protecció de Menors de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). "Mallorca està al capdavant de les notificacions greus en el registre del RUMI de tot l'Estat, i també és la primera en notificacions per abusos sexuals", va dir.

stats