2,3 milions de persones volen estudiar català i hi ha 120.000 places disponibles

Òmnium Cultural denuncia aquest decalatge i demana que l'administració "s'arremangui" per revertir la situació

2 min
La classe dels dilluns al Centre de Normalització Lingüística de Barcelona amb immigrants que fan el primer curs de català.

BarcelonaUn de cada tres catalans està interessat en millorar o aprendre català. 2,3 milions de persones voldrien millorar el seu nivell, el 35,7% de la població, segons dades oficials de l'última Enquesta d'usos lingüístics de la població (EULP, 2018). Òmnium Cultural ha elaborat un informe sobre la universalització i l'ús del català que calcula que l'oferta actual de places disponibles cada any només arriba a 120.000 alumnes l'any, una xifra molt lluny de les persones que hi han mostrat interès. Són gairebé 800.000 persones nascudes a l'estranger i 360.000 nascudes a l'Estat, a part d'un 29,5% dels adults nascuts a Catalunya que ja tenen nocions de la llengua, però que també voldrien millorar el seu català.

“Catalunya no pot deixar d’atendre aquesta urgència i els anys que venen marcaran el futur de la llengua catalana”, afirma el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que demana que les institucions "s’arremanguin". "Si aspirem a universalitzar i normalitzar el coneixement del català, amb l'oferta actual caldrien 19 anys perquè aquests 2,3 milions de persones poguessin fer almenys un curs, participar en un grup de conversa o tenir una parella lingüística", ha calculat Òmnium.

Els darrers anys s'han incrementat les inscripcions a cursos de català que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i ha arribat a les 93.000 inscripcions (que no equival a inscrits: una persona es pot inscriure a dos cursos l'any). El 83% són persones nascudes a l'estranger, que cursen el cicle inicial i bàsic, gratuïts. Però l'alt ritme d'arribada de nouvinguts, la mobilitat de la immigració i l'estroncament de l'aprenentatge a nivells molt baixos fan que "el percentatge de persones que saben parlar català s'hagi estancat des de fa anys". Segons l'EULP, diuen que entenen el català el 94% dels adults, el poden parlar el 81% de la població adulta i diuen que el poden escriure el 65% dels majors de 15 anys. En xifres absolutes, encara hi ha 1,4 milions de persones que no saben parlar català (un 18,8% de la població), 1 milió de persones que no el saben llegir (14,5% de la població) i 2,6 milions que no el saben escriure (34,7% de la població), detalla l'informe, elaborat amb dades públiques i oficials.

Des d'Òmnium demanen "posar a disposició de la societat catalana tots els recursos i les facilitats necessàries perquè tothom que vulgui aprendre català pugui fer-ho", i això significaria crear més places de català però també millorar els horaris, la ubicació o la possibilitat de fer-los com a formació laboral. Antich critica que el desencaix de l'oferta ve de lluny, en una societat en què la migració "no és un fenomen nou, sinó estructural".

stats