Societat 01/12/2019

Els 14 acusats d’aconseguir doblers amb les “cartes nigerianes” s’enfronten a 227 anys de presó

La banda va operar durant cinc anys des de Palma i va causar desenes de víctimes

Ara Balears
2 min
L'Audiencia Provincial de Palma.

PalmaEls 14 acusats de fer servir el mètode “cartes nigerianes” per aconseguir doblers de manera fraudulenta s’enfrontaran a penes que sumen 227 anys i sis mesos de presó aquest dimarts a la vista prèvia del judici, a l’Audiència Provincial de Palma. La banda va operar, almenys, durant cinc anys des de Palma en més de 35 països de tot el món i va causar desenes de víctimes.

Els integrants -12 nigerians i dos espanyols- estan acusats dels delictes de pertinença a una organització criminal, estafa, falsificació de documents oficials i blanqueig de capital. Concretament, per al considerat cervell de la banda, el fiscal sol·licita una pena de quasi 25 anys de presó.

Segons l’escrit del fiscal, l’organització va estar activa des del 2012 fins al 2016 i es dedicava a defraudar fent servir tècniques d’enginyeria financera, principalment a través de la tècnica de les “cartes nigerianes”. Aquesta consisteix a il·lusionar possibles víctimes enviant cartes i correus electrònics amb la promesa que aconseguirien beneficis per mitjà d’un projecte d’inversió i demanant, abans, el desemborsament d’una important suma de diners.

Per tal d’aconseguir sucoses quantitats, actuaven en països de la Unió Europea, Amèrica i Àsia, procedents d’empreses i particulars que posteriorment desviaven a Nigèria. Així, obrien comptes bancaris amb identitats fictícies i feien servir passaports manipulats, assenyala la Fiscalia, qui destaca que la banda “actuava de manera acordada, consensuada i amb repartiment de papers, funcions i tasques de manera jerarquitzada per cometre múltiples fets delictius”.

Els acusats feien servir tècniques “d’enginyeria social” per usurpar comptes de correu d’empreses i les aprofitaven per desviar milers d’euros. A més, utilitzaven la tècnica del “phising”, que consisteix en la falsa aparença d’una web bancària.

stats