Salut i nutrició 30/12/2020

Una dona de 91 anys i una infermera de 42, primers vacunats contra el covid-19 a Menorca

A Eivissa es posposa la vacunació fins dia 4 de gener, després que s’hagi detectat un positiu a Sa Residència, on avui estava previst que comencés la campanya

Ivan Martin/ara Balears
2 min
Francisca Salas Pons ha estat la primera menorquina en rebre la vacuna contra el coronavirus.

MaóUna usuària i una treballadora de la residència de gent gran del Consell de Menorca han estat les dues primeres persones vacunades contra el covid-19 a l’illa. Ha estat a les 15.30 hores, quan la coordinadora d’infermeria del centre de salut Dalt Sant Joan de Maó, Luisa Hernández Collados, ha injectat la dosi a Francisca Salas Pons, de 91 anys, i a la infermera Ana Rogel del Pino, de 42 anys. La jornada d’aquest dimecres ha transcorregut amb normalitat i s’han posat les vacunes a 276 residents de geriàtrics de Menorca, el 91%, i a uns 180 treballadors.

Cal dir que s’hi han sotmès els residents que han signat l’autorització de set dels vuit geriàtrics, perquè la residència de Maó no ha pogut iniciar el procés a causa del positiu per coronavirus d’un dels treballadors. La vacunació als professionals d’aquests centres es completarà dilluns. Cada persona ha rebut un justificant en el qual consta la dosi, lot i data de la segona dosi, a més d'una referència per declarar possibles efectes secundaris.

Des de l’Àrea de Salut de Menorca volen remarcar que la pandèmia no acaba amb l’arribada de la vacuna. Encara passaran uns mesos fins a tenir la població general protegida. A més, cal recordar que fins una setmana després de la segona dosi la persona no genera immunitat.

1.068 usuaris vacunats a Mallorca

A Mallorca, aquest dimecres s'immunitzen 1.068 usuaris de 17 residències. Segons la Conselleria de Salut, el 88,4% del total de residents han donat el consentiment per rebre la dosi. En el cas dels treballadors, es vacunen en dos torns, amb una diferència d’una setmana entre uns i altres, per evitar que els possibles efectes secundaris afectin l'atenció als usuaris. Així, en aquesta jornada es vacunaran 643 professionals (el 62,6% dels 1.027 treballadors que hi ha en total en aquests centres).

Concretament, les residències seleccionades a Mallorca aquest dimecres han estat les de Bocambilia, Borenco, Cala Estància, Ciutat Jardí, Germanetes dels Pobres, Llar d’Ancians, Llar de Majors de Calvià, Sèniors Picafort, Son Ametler, Son Francinaina, Cas Metge Rei, Cas Notari, Domusvi Costa d'en Blanes, Elite, Sant Domingo, Sèniors Manacor i Sèniors Montuïri.

En el cas d’Eivissa, la vacunació es posposa fins dia 4 de gener, perquè s’ha detectat un positiu en el cribratge rutinari que s’ha fet a Sa Residència, on aquest dimecres estava previst que començàs la campanya. Finalment, els primers a rebre la dosi a la Pitiüsa major seran els usuaris i treballadors de la residència Sa Serra, Sant Antoni de Portmany, que té 83 residents i 136 professionals sociosanitaris.

stats