Publicitat
Publicitat

TURISME

Els pisos turístics hauran de prestar algun servei per ser regulats

Experts jurídics i la patronal Aptur consideren que és la millor opció perquè la Conselleria de Turisme s'hi pugui declarar competent i els incorpori a un registre oficial

Els pisos i apartaments turístics hauran de prestar algun servei més enllà de l'allotjament, si volen poder acollir-se a la regulació autonòmica que impulsarà la Conselleria de Turisme. Així ho consideren els assessors jurídics de l'associació Aptur, que aglutina una part important dels propietaris i empreses que es dediquen al turisme vacacional.

I és que aquesta entitat té pràcticament enllestida la proposta que farà arribar a Turisme per tal que el seu titular, Biel Barceló, disposi de més elements a l'hora de definir i sobretot concretar el seu compromís electoral d'incorporar els pisos i apartaments com a oferta turística.

Precisament els tècnics d'Aptur i altres experts jurídics consultats coincideixen que l'ordenament jurídic actual, tant l'autonòmic com l'estatal, posen limitacions al fet que Turisme pugui assolir les competències per regular pisos i apartaments com a oferta turística. En aquest sentit, estableixen que només poden prestar serveis turístics els que disposin de la llicència oportuna i sempre que siguin cases unifamiliars o adossats, segons la Llei de turisme actual.

"És evident que es poden modificar les lleis autonòmiques, però l'Estat ja es va encarregar de modificar la Llei d'arrendaments cedint les competències en matèria del lloguer vacacional i, per tant, amb la legislació actual sembla el més assenyat que prestin algun tipus de servei turístic aquells pisos i apartaments que vulguin poder entrar en el llistat oficial i donar-se d'alta, una vegada que Turisme ens reguli", ha dit la gerent d'Aptur, Irene Perelló.

Pel que fa als tipus de serveis que es podrien prestar, "encara estam avaluant quins recomanaríem als nostres associats i també a Turisme. Tot és encara mol prematur, perquè alguns, com el servei de neteja, si el prestes estàs obligat a donar-te d'alta a Hisenda i, per tant, les conseqüències d'aquest canvi poden ser negatives per a alguns, sobretot aquells particulars que tenen un sol pis o apartament", ha explicat Perelló.

Requisits

Allò que és ben clar, i ja ho va anunciar Turisme fa setmanes, és que la regulació de l'oferta de pisos i apartaments com a activitat turística inclourà uns requisits de qualitat i unes condicions mínimes, sense les quals no es podrà aconseguir l'alta al registre.

Per Aptur, "ens semblaria bé un extintor, per descomptat unes mínimes condicions, però pensam que la major part dels requisits ja vénen marcats per la cèdula d'habitabilitat, sense la qual ha de ser impossible que ningú exploti turísticament un habitatge", afirma Perelló.

En aquests moments, els serveis jurídics de la Conselleria de Turisme, per encàrrec de l'equip de Biel Barceló, estan estudiant quina seria la fórmula més adequada per poder complir el compromís de tractar els pisos i apartaments com qualsevol altra tipologia d'habitatge que es lloga a turistes i que té l'opció de donar-se d'alta.

A Canàries, l'idil·li inicial entre l'associació de propietaris ASCAV i el govern autonòmic va acabar molt malament, perquè 'in extremis' l'executiu va incorporar en el seu decret de regulació un article que impedeix aquesta activitat en zones turístiques. "L'impacte d'aquesta decisió a Balears seria terrible i no l'esperam", ha sentenciat la portaveu d'Aptur.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF