KNOCKOUT

Ànims, Laila

Benvinguda a la tirania dels humans. Aviat demanaran diners per pagar-te una liposucció i un tractament de bòtox i ens ho mirarem fascinats a YouTube

després que la Choupette, la gata del dissenyador Karl Lagerfeld, hagi desaparegut del mapa un cop ha heretat la seva fortuna, una altra gata s’ha fet famosa als Estats Units a través de les xarxes socials. Es tracta d’una felina molt més humil i sense tant de pedigrí, però no menys feliç que la mixeta milionària. La Laila és una gata de carrer de color negre adoptada des de ben petita per la Lee i en Sidney Ferinden. Fa relativament poques setmanes la van portar a la seva veterinària de Gainesville per a una revisió rutinària i la professional va considerar que la bèstia patia un greu problema de sobrepès que calia atendre. Als Estats Units la sobrealimentació és un drama habitual que també afecta els animals domèstics de moltes llars.

La Laila pesa deu quilos i mig i està tan grassa que fins i tot li costa caminar. La seva veterinària li ha imposat un canvi de dieta i un increment de l’exercici diari, però, a més, li ha aconseguit una plaça en una mena de casals d’estiu de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Florida. Un cop a la setmana visita un grup de professionals que li fan fer una taula d’exercicis per estimular encara més la pèrdua de pes. Les imatges que va gravar la seva mestressa mentre acomplia el programa físic són les que han catapultat la gata a la fama, bàsicament perquè, ignorant la disciplina militar imposada, la bèstia no té cap mena d’intenció d’esforçar-se. Sembla que el que més li agrada a la Laila és la natació, un fet insòlit tractant-se d’un gat. I el que porta pitjor és caminar sobre la cinta. Aquí és on el vídeo s’ha fet viral per la mandra de la mixeta a l’hora de desplaçar-se. Un cop la posen sobre l’aparell en funcionament, la gata es queda immòbil i ajaguda, de manera que en menys de tres segons acaba el recorregut. Si l’estimulen a caminar i l’empenyen una mica, la Laila es fa la morta tombant-se d’esquena o demana que li rasquin la panxa. Tot i la poca motivació, ja ha perdut nou-cents grams i encara n’hi falten uns quants més. Aprofitant la popularitat de la gata i la viralitat d’aquests vídeos, els seus amos han creat fins i tot una campanya a internet per recaptar fons que permetin assumir la despesa de l’operació biquini de la mixeta.

La història té tots els ingredients per triomfar a través de les xarxes socials: una gata com a protagonista, unes imatges entranyables i divertides, un repte a superar i uns amos espavilats que han explicat el conte de la llagrimeta per despertar la compassió dels internautes i fer l’agost demanant caritat per pagar els tractaments dietètics de la seva bèstia. Però, sobretot, diuen que ha funcionat perquè molta gent amb sobrepès s’ha sentit representada per la gata gandula. L’animal no té la responsabilitat de complir amb uns exercicis, ni la pressió social per aconseguir una determinada forma física, ni el sentit del deure per ajustar-se a uns hàbits saludables. La gata és feliç i no vol que li toquin els nassos fent-la córrer sobre la cinta.

Ànims, Laila. En comptes de fer-te empaitar ratolins et toca anar al gimnàs. Benvinguda a la tirania dels humans. Aviat demanaran diners per pagar-te una liposucció i un tractament de bòtox i ens ho mirarem fascinats a YouTube. Demana-li consell a la Choupette, que et recomanarà un bon cirurgià plàstic. 

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF