Palma, l’única ciutat amb polèmica per la ‘youtuber’ feminista Isabel Duque

Les membres del grup de sexologia del Col·legi de Psicòlegs el dissolen “indignades i avergonyides” per les crítiques a l’anomenada ‘chocho-charla’

Les integrants del grup de sexologia que fins aquesta setmana formava part del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) afirmen que se senten “indignades i avergonyides” arran de la polèmica causada per un acte convocat per l’Ajuntament de Palma per a dia 25. Es refereixen a una conferència de la youtuber Isabel Duque sobre feminisme i violència masclista, que du el títol Chocho-charla: Empoderándonos desde nuestros coños. “Ens produeix molta tristesa, aquesta situació. És una conferència que s’ha duit a terme en diferents ciutats de l’Estat i mai hi havia hagut cap tipus de polèmica”, asseguren les sexòlogues.

Una de les integrants del grup, Gema Montes, manifesta que Duque, més coneguda com la Psicowoman, està molt afectada per tota la controvèrsia que hi ha hagut els darrers dies. Montes declara que “és intolerable” i que els pareix “una falta de respecte” que des de partits polítics com Vox i des d’institucions com el COPIB i l’Institut Balear de la Família “s’intenti desprestigiar la professionalitat d’aquesta sexòloga pel títol d’una activitat”. Les sexòlogues destaquen la dedicació de Duque i el seu equip per l’erradicació de la violència masclista i el foment de la igualtat, i remarquen la ignorància de tots aquells que critiquen la seva tasca. “Qualsevol que conegui l’activitat professional d’Isabel Duque sabrà que l’humor és un dels seus pilars bàsics per ajudar a desterrar tots els tabús i mites que hi ha entorn de la sexualitat”, assegura Montes.

Diversos antecedents

El grup de sexòlogues explica que no és la primera vegada que a Palma hi ha una polèmica com aquesta. Montes apunta que el 2015 una companya del propi grup va crear unes guies d’educació sexual que varen ser molt criticades pel PP i per altres institucions. De la mateixa manera, la sexòloga afirma que l’any passat hi va haver un altre cas que va causar un gran enrenou. “El Govern va elaborar una guia d’educació sexual que servia de suport als professionals de la sanitat que impartien xerrades als centres de Secundària, però de nou els mateixos partits polítics i certes institucions qualificaren la guia de morbosa i depravada”.

Les professionals defensen la importància que té per a la societat la implantació de mesures que donin suport a l’educació sexual. “Hi ha persones que es pensen que parlar de sexualitat és que els seus fills tinguin una ‘vida boja’, malgrat que és tot el contrari. Xerrar de sexualitat és prevenir moltíssimes conductes de risc”, afirmen. Assenyalen que aquesta polèmica allò que ha fet és demostrar “la gran necessitat que continua existint en matèria d’educació sexual”.

Allò que més ha indignat aquest col·lectiu és que la polèmica anàs més enllà de l’àmbit polític. Les sexòlogues no entenen per què el que en un principi pareixia una queixa absurda d’un partit polític -Vox-Actúa- ha desencadenat tota aquesta problemàtica. “El comunicat del Col·legi l’únic que ha aconseguit és donar més importància a tot aquest enrenou. No ens varen demanar mai l’opinió a l’hora de fer-lo, cosa que no entenem, ja que el dia abans ens havíem reunit i no ens varen informar de les seves intencions”.

Resposta del Col·legi

Per part seva, el Col·legi de Psicòlegs lamenta la dissolució del grup de treball de sexologia, però no es fa enrere i diu que manté el seu total desacord amb el títol de la chocho-charla. No obstant això, el degà de la institució, Javier Torres, assegura que no han qüestionat mai el contingut de l’activitat ni la professionalitat de la psicòloga Isabel Duque, sinó que les crítiques s’han centrat exclusivament en el títol.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF