Misc 04/11/2014

Última temptativa jurídica per evitar la suspensió del nou 9-N

i
Roger Mateos
2 min

BarcelonaEn vigílies que el Tribunal Constitucional (TC) decideixi avui si admet a tràmit el recurs de l’executiu central -i el procés participatiu del 9-N quedi automàticament suspès-, el Govern va remetre ahir a l’alt tribunal un escrit per intentar evitar-ho. El document -de 20 folis i un total de cinc al·legacions, elaborat pel Gabinet Jurídic de la Generalitat- sol·licita que no s’admeti a tràmit la impugnació de l’Estat, amb un argument central: el 9-N alternatiu promogut per Artur Mas no és un “referèndum”. Ni tan sols és un “procés de participació política”, sinó un “procés de participació ciutadana”. “Ni segueix el procediment electoral, ni es revesteix de les garanties electorals, ni tampoc aplica” el decret de convocatòria firmat per Artur Mas el 27 de setembre. Per tant, no hi ha “frau de llei”, diu el text.

Però en cas que fos realment un “referèndum encobert”, els advocats de la Generalitat creuen que s’hauria d’haver plantejat un “incident d’execució” contra l’incompliment de la suspensió del marc legal de la consulta. Aquesta via, però, hauria allargat els terminis i no hauria permès la suspensió automàtica que es produirà si el TC admet a tràmit el recurs estatal. Per això, segons el Govern, la impugnació “no respecta les regles de la bona fe que han de presidir tot procés jurisdiccional i revela un ús abusiu del procés, una desviació de poder”.

L’escrit també remarca que, un cop tancada la porta a la consulta inicialment prevista, la via del procés participatiu “no només és legítima sinó que resulta obligada” per poder canalitzar la “voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya”. Les altres dues al·legacions invoquen la llibertat per expressar aspiracions contràries a la Constitució i defensen la conveniència de preguntar l’opinió de la gent per saber si cal impulsar reformes legals. El Govern es reserva el dret a emprendre més accions legals si el TC suspèn el nou 9-N.

stats