Publicitat
Publicitat

ELECCIONS EUROPEES

Equo negocia amb ERC una coalició a Europa per tenir escó

ICV busca sense èxit una aliança amb els verds espanyols i IU

Diuen que la política fa estranys companys de llit, però el cas de les eleccions europees és encara més peculiar. Amb una sola circumscripció estatal, els partits espanyols petits i els autonòmics han de buscar coalicions més o menys homogènies per tenir opcions d'obtenir representació o per maximitzar-la. Encara ara la majoria dels fronts estan oberts i una de les incògnites és què farà Equo, un partit impulsat fa dos anys per l'exdirector de Greenpeace a l'Estat, Juan López de Uralde, i que per ara sempre s'ha estavellat a les urnes.

Per posar-hi remei explora diverses opcions de pacte. D'una banda, s'ha reunit amb IU -amb qui fins ara ha lluitat per un mateix espai a l'esquerra del PSOE- sense gaire convenciment. De l'altra, tot i les evidents diferències nacionals -va rebutjar en el seu primer congrés situar el dret a decidir com a objectiu-, també amb ERC, que està electoralment a l'alça. Tot i això no descarta presentar-se només amb els seus socis valencians de Compromís i balears d'Iniciativa Verds.

Les europees del 2014 són potser l'última opció d'Equo d'assolir una representació institucional que li serveixi de trampolí per concórrer amb alguna esperança a les estatals i autonòmiques del 2015. Ho vol fer, però, sense desvirtuar el projecte ni unir-se a forces que els restin.

En les estatals del 2011, Equo i Compromís van sumar només l'1,4% dels vots, un suport que el 2014 els deixaria fora de l'Europarlament. En canvi, la llista que prepara ERC amb Bildu i el BNG té expectatives d'obtenir dos escons i, si finalment sumessin els verds espanyols i els nacionalistes valencians, fins i pot podrien optar al tercer.

Al juliol es van reunir ERC, Equo i altres partits pròxims per sondejar el terreny i van acabar amb bones sensacions, tot i que bàsicament volien conèixer-se, segons fonts coneixedores de la trobada. Facilita l'entesa el fet que els seus referents europeus -l'Aliança Lliure Europea (ALE) per als republicans i el Partit Verd Europeu per als ecologistes- comparteixen grup al Parlament Europeu amb bona sintonia.

Altres partits en disputa

ERC, a més, es disputa amb Equo alguns partits que pretenen sumar a les seves llistes en el cas que es presentessin per separat, com el Partit Andalusista, la Chunta Aragonesista i Nueva Canaria, que s'han reunit per separat amb ERC i amb Equo per temptejar-se. Dins de Compromís el partit majoritari és el Bloc, des de fa poc membre de l'ALE.

Quin és el problema per a l'encaix? "Som conscients de les dificultats i la complexitat del moment a Espanya", exposen des d'Equo. En altres paraules: els incomoda l'independentisme d'ERC i Bildu. Abans de l'octubre volen trobar el difícil equilibri entre consolidar el propi projecte polític i assegurar l'escó.

Mentrestant, ICV insisteix a buscar una llista que aglutini els enemistats IU i Equo. Tot i això, també s'han reunit un cop i no descarten tornar a fer-ho, però els d'Uralde no hi veuen gaire futur. Així mateix, Equo està decebut amb ICV, que el 2011 va comprometre's a presentar-se amb ells i ara prioritza IU.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF