Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

La política ha de reconciliar la ciutadania amb el turisme

La protesta duita a terme ahir al centre de Palma contra la turistització de la ciutat i el contingut de bona part dels parlaments en el dinar anual del GOB són una nova mostra del descontentament respecte dels efectes del turisme desbordat que patim els darrers anys. Cada vegada està més estesa la sensació de sentir-se estranger dins ca seva entre la ciutadania.

Que el motor econòmic indiscutible de l’Arxipèlag sigui percebut de cada vegada més com una activitat intrínsecament negativa hauria de preocupar, i molt, un govern que ha fet bandera de l’aposta per un turisme sostenible que, quan tot just ens acostam a l’equador de la legislatura, no es percep, per molts hashtags i xifres que ens vulguin vendre.

Durant dècades, els ciutadans de les Balears han pogut experimentar progressos indiscutibles en el seu nivell de vida gràcies al turisme. L’actitud dels hotelers, les condicions laborals i els efectes en el territori i els recursos, finits i fràgils, han estat discutits, però mai, com ara, s’havia posat en dubte l’essència mateixa d’una activitat econòmica que aporta uns beneficis als quals, ens agradi o no, aquesta terra no pot renunciar.

La dependència del turisme com a font d’ingressos no pot justificar, però, els excessos dels darrers anys, i el Govern no té medalles per penjar-se, tot i que pretengui tenir molts premis a repartir. L’impost de turisme sostenible no basta i ja es debat sobre si cal augmentar-lo. El tímid allargament de la temporada turística no ha duit els beneficis econòmics i socials que se n’esperaven. Els aeroports de les Illes són l’exemple perfecte dels desequilibris generats arran de la massificació: AENA acumula beneficis rècord mentre els treballadors de la neteja s’atrinxeren per cobrar la nòmina i, fins i tot, demanen aliments als turistes per subsistir.

La polarització de les posicions al voltant de tot allò que té a veure amb els efectes del turisme excessiu està generant una escletxa d’indignació de conseqüències imprevisibles. Davant això, un Govern que encara desunit el debat decisiu de la legislatura. El nombre d’esmenes presentades pels partits que integren el Pacte a la llei que ha de regular el lloguer turístic n’és una bona mostra.

Només estam a finals de maig i els ànims respecte de la sensació de massificació estan ja massa encesos.