Publicitat
Publicitat

L'EDITORIAL

El 'Financial Times' deixa Rajoy en evidència

El considerat com a diari més influent del món, el Financial Times, va publicar aquest diumenge un editorial que torpedina l'estratègia de Mariano Rajoy en el pols que manté amb Catalunya. El diari, que no desitja la independència de Catalunya, considera que tant el president del govern espanyol com el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, han d'oferir una sortida als catalans, i fins i tot afirma que en la fórmula pactada per fer la pregunta hi ha la llavor de la solució. En concret, demana a Rajoy que abandoni l'immobilisme en què s'ha instal·lat.

Però, més que la petició de diàleg, el més interessant de l'editorial és el diagnòstic que fa de com s'ha arribat fins aquí. Acusa directament Rajoy d'haver sabotejat el sistema autonòmic espanyol amb el seu recurs contra l'Estatut català, i de limitar-se ara a brandar una Constitució "postfranquista" que consagra la indissoluble unitat d'Espanya.

El diari veu una oportunitat per a l'acord, però situa clarament la pilota a la teulada de Madrid. El problema per a Rajoy és que l'editorial demostra una cosa: que l'opinió que el president espanyol està gestionant malament la qüestió catalana s'està estenent a Europa. Sembla com si tothom excepte ell vegi molt clar que l'estratègia de no fer res condueix a un xoc de conseqüències imprevisibles, i és lògic que les cancelleries europees pressionin perquè no s'hi arribi.

L'editorial suposa, en realitat, la primera gran victòria internacional de l'estratègia catalana, la d'anar pas a pas, amb el màxim consens, i amb un escrupolós respecte per la democràcia. En aquest sentit, l'obcecació del govern espanyol està resultant el millor aliat de la causa catalana. A Rajoy i a Rubalcaba els serà molt difícil explicar a l'opinió pública internacional que impedeixen la celebració d'una consulta com la que Edimburg i Londres han pactat al Regne Unit. De la mateixa manera, aquest enrocament i missatges agressius com el que ahir va llançar José María Aznar amplien cada dia la majoria social de catalans que volen poder decidir si construeixen el seu futur amb les noves eines d'un nou estat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF