Publicitat
Publicitat

ELECCIONS A L’EST D’EUROPA

Els hongaresos renoven la confiança en Viktor Orbán

Els resultats parcials apunten a un augment de l’extrema dreta

El Fidesz, el partit conservador del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va guanyar les eleccions parlamentàries celebrades ahir al país. Amb el 45% dels sufragis escrutats, els resultats apuntaven que el Fidesz obtenia el 46% dels vots, cosa que garantiria que Orbán -titllat de populista i ultranacionalista- repetís en el càrrec. Falta conèixer l’escrutini complet -que no s’havia fet públic al tancament d’aquesta edició- per saber si el Fidesz revalida el control de dos terços del Parlament que li ha permès tirar endavant reformes legislatives i constitucionals sense problemes, com la nova llei electoral, molt criticada per l’oposició, que assegura que afavoreix el partit d’Orbán. Segons alguns mitjans locals, el primer ministre podria obtenir 133 dels 199 escons, cosa que li permetria governar en solitari còmodament.

Orbán, de 50 anys, és un polític controvertit. Els seus detractors el titllen de populista, ultranacionalista i autoritari, i en els seus anys al govern ha tingut topades amb la Unió Europea i amb inversors estrangers, i ha incrementat el control estatal sobre el sector energètic. Al municipi de Veresegyház, a tocar de Budapest, una votant, Agota Guczky, criticava la política d’Orbán i el Fidesz en declaracions a Reuters: “Ja vam tenir un canvi de règim el 1989 per no haver de patir un sistema de partit únic durant més temps. Aquests quatre anys, en canvi, m’han semblat molt un sistema de partit únic”.

Defensor del país

Però molts hongaresos no comparteixen aquesta opinió i veuen el primer ministre com un defensor dels interessos nacionals i destaquen que amb ell al poder l’impost de la renda i les factures d’energia de les llars han baixat. Zoltan Szabo, un jubilat de 67 anys, s’exclamava ahir: “El que el Fidesz ha fet en els últims quatre anys m’agrada molt. M’han apujat la pensió 65 euros. Què van fer els socialistes? Me la van prendre!”

El bloc opositor d’esquerres, liderat pels socialistes i format per cinc partits, va aconseguir, amb el 45% escrutat, un 24% dels vots, cosa que el confirmaria com a segona força política però seguit de molt a prop per l’altre gran protagonista de la jornada, el partit neonazi Jobbik, que aconseguiria un 21,5% dels sufragis. Això suposaria sis punts més que a les eleccions anteriors. El discurs racista, antisemita i antisistema del Jobbik ha quallat entre una part de la població. El seu líder, Gábor Vona, ja havia anticipat ahir mentre votava que el seu partit sorprendria molt perquè multiplicaria el seu suport, però l’escrutini parcial no confirmava el seu desig de convertir-se en segona força política del Parlament.

Pel que fa a la participació i segons dades de l’Oficina Nacional Electoral, ahir van votar el 59,74% dels ciutadans, una xifra que suposa gairebé cinc punts percentuals menys que en les eleccions parlamentàries anteriors, el 2010.