Publicitat
Publicitat

UNIÓ EUROPEA

Les converses del Brexit s’encallen per la factura

May no va posar cap oferta sobre la taula al Consell Europeu que es va acabar ahir a Brussel·les

La factura que el Regne Unit ha de pagar a la Unió Europea abans de deixar el club és el principal obstacle que impedeix avançar en les negociacions del Brexit. La primera ministra britànica, Theresa May, no va posar cap oferta sobre la taula al Consell Europeu que es va acabar ahir a Brussel·les, tot i que es va comprometre a presentar, en un futur, “una bona oferta”. Londres ja fa setmanes que ha admès que ha de pagar una factura -al començament de les negociacions va arribar a negar que hagués de pagar res-, però per ara no hi ha cap xifra pactada i May considera que s’ha de negociar més endavant. La factura, que podria rondar els 60.000 milions d’euros, són els diners que haurà d’abonar el Regne Unit a la UE en concepte dels diners compromesos en programes multianuals, en pensions de funcionaris i altres conceptes.

S’ajorna l’inici de la segona fase

Amb tot, els líders europeus van constatar ahir que no s’han fet “prou avenços” per passar a la segona part de la negociació -la futura relació entre la UE i el Regne Unit- i van decidir ajornar almenys fins al desembre l’obertura del segon bloc de les converses del Brexit. Els líders, però, volien fer una concessió a May com a gest per agrair-li que hagi abandonat el to dur i estigui mostrant més bona voluntat a l’hora de negociar. Per això, els Vint-i-set es van comprometre a començar ja a preparar internament la segona fase. És, en realitat, un gest simbòlic, perquè només s’obriran les converses sobre la futura relació si hi ha avenços reals en la factura, en els drets dels ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i en la solució per a Irlanda del Nord de cara al desembre.

La primera ministra britànica es va mostrar ahir “optimista” respecte a les negociacions i va assegurar que aviat hi ha haurà un nou impuls. En canvi, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va afirmar que es pot parlar de “punt mort” de les converses.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF