Publicitat
Publicitat

En breu

Obama alerta Xi sobre la pirateria i el ciberespionatge

La llista dels desacords

Tot i que es van comprometre a obrir "un nou capítol" en les relacions entre els Estats Units i la Xina, el president nord-americà, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van tancar dissabte dos dies de reunions informals amb punts de coincidència però també amb desacords importants. Hi va haver entesa en la necessitat de mantenir la pressió contra les ambicions nuclears de Corea del Nord i de lluitar plegats contra el canvi climàtic, però van evidenciar divisions en la qüestió del ciberespionatge, els atacs cibernètics, la venda d'armes a Taiwan, les disputes territorials al mar de la Xina Meridional i la manipulació de la moneda xinesa, tal com va planar en l'ambient quan diversos alts càrrecs de l'administració nord-americana i la xinesa van comparèixer per explicar com havia anat la trobada.

Canvi climàtic i Corea del Nord

Des d'un principi, la Casa Blanca havia anunciat que la intenció no era fer cap gran anunci sinó crear un bon clima de relació entre Obama i Xi. Però tot i això, es va informar que els dos països han assolit un acord en la lluita contra el canvi climàtic: han decidit encetar una discussió per reduir les emissions d'hidrofluorocarburs, que s'utilitzen en refrigerants i escumes aïllants. Obama i Xi també van trobar punts de coincidència sobre Corea del Nord, que gràcies a la pressió de la Xina ha aturat l'escalada de desafiament internacional provocada per les proves nuclears i de míssils que ha fet aquest any.

El ciberespionatge

Sobre el tema més polèmic que ha enfrontat els Estats Units i la Xina els últims mesos -les acusacions nord-americanes que empreses xineses vinculades a l'exèrcit havien robat secrets militars i propietat intel·lectual al ciberespai-, ningú va treure l'aigua clara del que va passar. Que se'n va parlar, segur. Però que el president xinès va negar qualsevol responsabilitat en l'afer, també. L'alt dirigent xinès que va acompanyar Xi Jinping durant les converses va assegurar que la Xina s'oposa fermament a la pirateria i al ciberespionatge i que el seu propi país és víctima d'aquestes pràctiques. Això mentre des de la Casa Blanca s'alertava que el desafiament xinès en aquest capítol va estar a punt de trencar l'esperit de col·laboració al qual es van comprometre Obama i Xi abans de la trobada. Si la pirateria continua, "serà un obstacle molt difícil de superar en la nostra relació econòmica", li hauria dit Obama a Xi, segons un assessor del president dels EUA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF