ACTE D'INVESTIDURA A BERLÍN
Misc 17/12/2013

La Gran Coalició es posa en marxa

La cancellera i el nou govern, que tenen el suport d'un 80% del Bundestag, juren aquest dimarts el càrrec

Isaac Lluch
3 min

MunicS'aixeca el teló i apareix Angela Merkel per tercer cop i amb més poder que mai. No és cap acudit dolent, sinó la pura realitat. Després de mesos de paràlisi, l'agenda política alemanya s'accelera amb la investidura aquest matí de la cancellera, una sessió que es perfila com un mer tràmit vista la minúscula oposició que tindrà el tercer govern de la líder democristiana.

La Gran Coalició, que oficialment es va ratificar ahir amb la firma de la presidenta de la CDU, del de l'SPD, Sigmar Gabriel, i del de la CSU, Horst Seehofer, dominarà el Bundestag amb 504 escons del total de 631. L'Esquerra (64) i Els Verds (63) es reparteixen la resta dels seients. El temor que s'empetiteixi el parlamentarisme és evident.

Aquesta serà la tercera Gran Coalició en el govern alemany després de la de 1966-1969 -amb el democristià Kurt Georg Kiesinger com a canceller- i de la de 2005-2009 -ja amb Merkel al poder.

Ja han passat tres mesos des de les eleccions generals i a Merkel i al seu flamant gabinet se'ls ha girat molta feina. La reelegida cancellera, els nous ministres, els nous secretaris generals i una nova portaveu suplent del govern prendran possessió del càrrec en les pròximes hores i hauran d'accelerar les activitats abans de les vacances de Nadal.

"Una Gran Coalició és una coalició per a grans tasques", va valorar ahir a Berlín Merkel. El pacte governamental està fet pensant també en la gent "més desfavorida". Els llocs de treball, les pensions, la família i l'educació es tindran molt en compte, va destacar Gabriel.

La CDU, la CSU i l'SPD es van prometre ahir una bona relació. "Els democristians oferim il·lusió per la feina que junts durem a terme, i ens comprometem a ser uns socis justos", va indicar Merkel, mentre recordava una cita de l'excanceller conservador Konrad Adenauer: "Si dues persones sempre tenen la mateixa opinió, cap val per a res".

Però no són pocs els analistes que preveuen una dura batalla entre Merkel i Gabriel, el poder del qual s'ha agegantat després d'haver-se arriscat amb encert a sotmetre l'acord de Gran Coalició a la votació de les bases socialdemòcrates. "La coalició busca el seu mestre", va titular diumenge el Tagesspiegel.

Gabriel ja ha triomfat perquè ha aconseguit introduir en el pacte de govern la implantació d'un salari mínim interprofessional i la doble nacionalitat per als fills d'immigrants nascuts a Alemanya a partir del 1990. "Ara comença el partit de veritat per a Merkel, el que realment li agrada jugar i en el qual excel·leix. Merkel no seria Merkel si no abordés el seu tercer mandat amb les seves armes", va resumir el Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Les armes de la cancellera

Un moviment que ja ha minvat l'atenció cap a Gabriel ha estat el nomenament d'Ursula von der Leyen com a primera dona al capdavant del ministeri alemany de Defensa. Merkel també ha prioritzat la continuïtat del veterà Wolfgang Schäuble com a ministre de Finances, que s'ha guanyat fama a tot Europa com a ideòleg de la dura austeritat que exigeix Alemanya als seus veïns. Schäuble té deures pendents aquesta setmana sobre l'articulació del mecanisme europeu de resolució bancària.

Sorprenentment coincideix amb la crida al fins ara membre alemany del consell de govern del Banc Central Europeu, Jörg Asmussen, perquè torni a Berlín com a secretari d'estat del ministeri de Treball.

L'agenda abans de Nadal és ben atapeïda per a tothom, amb cimera a Brussel·les dijous i divendres inclosa. Però el primer viatge de Merkel serà demà a París per reunir-se amb el seu homòleg francès, François Hollande.

stats