TOT COSTA

Paciència estràbica

El fet que Luis Enrique hagi anunciat que Paco Alcácer serà titular contra el Màlaga em sembla significatiu. No és que fos cap secret, tenint en compte que Suárez està sancionat i que al valencià el van fitxar exactament per ser-hi en les absències de l’uruguaià. Però atesa la impenetrabilitat de l’entrenador blaugrana quan li demanen que avanci algun detall de les seves alineacions, crec que va voler remarcar que confia en Alcácer.

Fins i tot va mostrar-se inhabitualment didàctic a l’hora de desgranar totes les funcions que demana als seus davanters, amb pilota i sense, en un intent d’explicar que considera secundari si fan gols o no. Vaja, que pretén treure pressió -i fa bé- a Alcácer, que encara no ha fet gol des que va aterrar a Can Barça. La qüestió és que tot l’argumentari de la importància de la feina fosca seria vàlid si parléssim de Suárez, que certament té tant de pes en els mecanismes de l’equip quan marca com quan no marca. Però em sembla evident que Alcácer necessita sucar avui: per desacomplexar-se ell i per tranquil·litzar el personal.

De fet, com que tenim tendència a quedar-nos a la superfície, ho centrarem tot en el gol, però on ha de fer molta feina Alcácer és en l’assimilació dels mecanismes del joc. Per ser justos, el valencià no pot ser com Suárez perquè no s’hi assembla gens. L’un és pura explosivitat, mentre que l’altre és menut, subtil, amb intuïció per desmarcar-se i ser al lloc just, però em costa veure’l jugant d’esquena a porteria o lluitant pilotes aèries per ajudar l’equip a sortir quan el pressionen amunt.

Sincerament, encara no he entès l’operació que va acabar amb Alcácer al Barça i amb Munir al València. Quan ja el teníem ensenyat, se sabia els mecanismes de l’equip, s’havia tret la timidesa del damunt i començava a ser útil, fora. I per portar un futbolista probablement millor, però que necessitarà el seu període d’aprenentatge lògic. Que Munir no era ben bé un 9 i Alcácer sí? Pot ser. Però de cap dels dos no es pot esperar que s’assembli a Suárez.

Diré més: un altre dels noms que van sonar aquest estiu per reforçar la davantera va ser Gabriel Jesús. L’ara davanter titular del Brasil va ser fitxat pel City per una quantitat semblant -uns 30 milions- i, posats a triar, em sembla més versàtil que Alcácer en el sentit que el brasiler pot jugar en més posicions de l’atac que el valencià.

Tant de bo Alcácer es destapi aquesta tarda i em faci callar. I si no és així, tinguem paciència amb ell. La que no vam tenir amb Munir o Sandro.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF